Nauka utrzymywania świeżości jabłek jest łatwa. Skorzystaj z tych prostych wskazówek, aby zachować swoje ulubione owoce na dłużej.
Jabłka są synonimem jesieni – i ogólnie świąt. Od szarlotki po jabłkowy cydr, klasyczne owoce są słodkie, cierpkie i pyszne, niezależnie od tego, czy są przyprawiane i pieczone, czy spożywane jako surowa i zdrowa przekąska. To powiedziawszy warto zadbać, aby jabłka, które mamy już w domu, czy to z sadu babci, własnego ogrodu czy po prostu ze sklepu, były dłużej świeże i nie trzeba było ich wyrzucać.
Kiedy wyrzuca się mączne lub zgniłe jabłka, często trafiają na wysypiska, gdzie uwalniają emisje gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do
globalne ocieplenie. Kompostowanie resztek jedzenia to jeden ze sposobów na zmniejszenie ilości odpadów, ale innym jest zachowanie świeżości na dłużej, aby nie trzeba było nic na kompost wyrzucać.
5 sposobów jak zachować świeżość jabłek
1. Nie odrywaj szypułki!
W przypadku jabłek należy zacząć od wybrania odpowiedniego okazu. Jeśli chcesz mieć jabłko na dłużej, wybierz takie, które nie mają skaz lub obić (oczywiście chyba, że używasz ich do pieczenia!) i powiedz nie odrywaj nigdy szypułki. Oderwane szypułki stanowią łatwy punkt wejścia dla mikroorganizmów i powietrza, które skracają żywotność owoców.
2. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (lub w lodówce)
Trzymaj jabłka z dala od ciepłego otoczenia i bezpośredniego światła słonecznego. Zamiast tego przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu lub – jeszcze lepiej – w lodówce. Dzięki temu jabłka pozostaną chrupiące i smaczne, a nie mączne i bez smaku.
3. Unikaj tłoczenia
Sterta jabłek w dużej misce może być atrakcyjna wizualnie, ale jest to pewny sposób na przyspieszenie gnicia. Nienaruszone jabłka rzadziej emitują gaz etylenowy, substancję, która dodatkowo uszkadza skórkę i miąższ owoców – unikaj umieszczania jabłek w zatłoczeniu, bo wtedy mogą one wzajemnie się obciążać.
4. Namocz plastry w wodzie z solą lub cytryną
Masz dodatkowe pokrojone jabłka z pieczenia lub przekąski? Najlepszym sposobem na zapobieganie brązowieniu jest moczenie pokrojonego owocu w roztworze słonej wody (pół łyżeczki soli na szklankę wody) na 10 minut, a następnie odcedzenie i przechowywanie do momentu użycia. Łagodny smak soli można zmyć wodą z kranu przed podaniem. Najlepsze jest to, że nawet po wypłukaniu brązowienie jest nadal równie skutecznie zmniejszane.
Możesz również używać wody, soku z cytryny i kwasu cytrynowego, aby zapobiec brązowieniu jabłek. Zanurz pokrojone owoce w czystej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, co zmniejsza ilość powietrza, a tym samym tlenu, które mogą się do nich dostać. Ponieważ wiele owoców unosi się na wodzie, warto położyć na wierzchu czysty ręcznik papierowy, który po zmoczeniu wepchnie je pod spód, lub włożyć je do torebek z wyciśniętym powietrzem.
5. Zamroź je!
Jeśli masz możliwość zbioru jabłek luzem, ale chcesz uniknąć niepotrzebnego marnowania żywności, zdecyduj się na zamrożenie jabłek, których na pewno nie użyjesz w najbliższym czasie. Po prostu pokrój jabłka, namocz w mieszance cytryny i wody i włóż do zamrażarki np na silikonowej macie wielokrotnego użytku marki Agreena. Po zamrożeniu, przesyp kawałki jabłek do silikonowej torby i ciesz się jabłkami, kiedy tylko potrzebujesz.
Interesują Cię jak nie marnować jedzenia? Przeczytaj nasze inne artykuły:
- Jak przedłużyć świeżość chleba? I co zrobić, gdy jest już czerstwy?
- Jak nie marnować jedzenia, czyli 11 produktów, które łatwo zamrozisz w kostkach
- Gotowanie bez marnowania, czyli 10 warzyw, które wyhodujesz z resztek
Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj!