Tyle się mówi ostatnio o "superfoods", a często się zdarza, że te najciekawsze rośliny mamy za darmo dookoła siebie. Choć mniszek lekarski jest często uważany za chwast ogrodowy, to istnieje wiele przepisów na wykorzystanie go w kuchni. Tak więc, jeśli jesteś przyzwyczajony do wyrywania tych "tych chwastów" z podwórka przez całą wiosnę, przeczytaj, dlaczego lepiej zrobić z nich ... napar.
Napar z mniszka lekarskiego
Napar z mniszka lekarskiego wytwarza się z liści, kwiatu lub prażonego korzenia kwiatu mniszka lekarskiego oraz wody - to proste. Cała roślina, należąca do rodziny stokrotek, jest jadalna, chociaż korzenie i liście mają naturalnie gorzki smak, a kwiat jest lekko słodki. Mniszek lekarski jest bogatym źródłem witamin A (w łatwo przyswajalnej formie beta-karotenu), K, E i C; potasu i błonnika.
Napar z mniszka możesz kupić w sklepach zielarskich czy aptekach, ale najłatwiej znaleźć mlecze na swoim podwórku i przygotować ją samemu.
6 powodów, dla których warto spróbować naparu z mniszka lekarskiego
Nie daj się zwieść temu, że mniszek lekarski to "tylko" chwast. W końcu chwasty są, choć to dla nas irytujące, silne i odporne. Popijając napar z mniszka lekarskiego, możesz wykorzystać tę siłę, która zawsze odrasta, pomimo tego, jak bardzo próbujesz się jej pozbyć, oraz inne, bardziej namacalne korzyści. Oto pięć najważniejszych zalet naparu z mniszka lekarskiego:
1. Pomaga zmniejszyć masę wody
Jednym z najwcześniej odnotowanych zastosowań naparu z mniszka lekarskiego jest działanie moczopędne, pomagające organizmowi wydalać nadmiar wody z organizmu przez nerki i mocz. Może to wynikać z wysokiej zawartości potasu w roślinie, która może sygnalizować organizmowi wypłukanie sodu.
2. Poprawia pracę wątroby
Bogaty w witaminy korzeń mniszka lekarskiego jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. Przeciwutleniacze działają na cały organizm, ale wykazano, że w szczególności beta-karoten działa ochronnie na wątrobę. Ponadto wykazano, że określony węglowodan znajdujący się w korzeniu mniszka lekarskiego działa jak przeciwutleniacz, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniami komórek.
3. Pomaga poprawić trawienie i florę jelitową
Ponieważ korzeń mniszka lekarskiego jest pełen błonnika przyjaznego dla jelit, nic dziwnego, że poprawia trawienie. Badania wykazały, że mniszek lekarski zwiększa Lactobacillus i Bifidobacterium, dwa najczęściej stosowane gatunki probiotyków związane ze zdrowiem jelit. Herbata z mniszka lekarskiego może zatem zmniejszyć wzdęcia, gazy i ogólny dyskomfort trawienny.
Gorzki z zieleniny mniszka lekarskiego są również powszechnym lekarstwem na dolegliwości trawienne.
4. Pomaga zmniejszyć stan zapalny
Stwierdzono, że kilka związków fitochemicznych zawartych w mniszku lekarskim, takich jak laktony seskwiterpenowe, taraksasterol i kwas chlorogenowy, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zapalenie jest powiązane ze wszystkim, od chorób przewlekłych po funkcje poznawcze, więc kontrolowanie go powinno być priorytetem dla każdego.
5. Może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości
Według jednego z badań mniszek lekarski wywiera podobne działanie obniżające poziom trójglicerydów i hamujące lipazę trzustkową. Lipaza trzustkowa jest głównym sposobem wchłaniania tłuszczu przez organizm, więc zmniejszenie tego enzymu może poprawić utrzymanie wagi.
Bonus! Napar z mniszka lekarskiego może działać jako substytut kawy. Chociaż nie zawiera kofeiny, ma podobny aromat i smak do kawy (ale bez kwasowości). To świetna naturalna alternatywa dla tych, którzy chcą zmniejszyć spożycie kawy, ale dalej cieszyć się jej smakiem.
Bezpieczeństwo i skutki uboczne
Mniszek lekarski jest ogólnie bezpieczny, chociaż jeśli jesteś uczulony na rośliny z rodziny stokrotek, ambrozję lub inne kwiaty, lepiej, abyś skorzystał z innych herbat ziołowych.
Ważne jest również, aby pamiętać, że napar z mniszka lekarskiego może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, więc porozmawiaj z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki moczopędne.
Napar z mniszka lekarskiego nie jest również zalecana dla osób z problemami z nerkami.
Jak zrobić napar z mniszka lekarskiego?
Zacznij od zebrania mleczy z ogrodu, pod warunkiem, że nie używasz herbicydów lub pestycydów. Unikaj zbierania mniszka lekarskiego z poboczy dróg ze względu na powszechną praktykę stosowania chemicznych środków na trawnikach miejskich. Zebrane kwiaty dobrze wypłucz przed użyciem.
Napar z kwiatów i liści.
Kwiaty i liście zbieramy, gdy rośliny są młode.
- Kwiaty i liście dokładnie umyj.
- Umieść 6 liści i / lub kwiatów w kubku.
- Dodaj gorącą wodę.
- Zaparzaj przez 10 do 20 minut,
- Wyciągnij mniszka i wypij napar.
Dodatkowe liście mniszka lekarskiego osusz dokładnie po umyciu, a następnie pozostaw na blacie na kilka godzin lub na noc do całkowitego wyschnięcia. Suszone liście przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Napar z korzenia:
- Korzeń dokładnie umyj, posiekaj lub zmiel
- Piecz w piekarniku przez 2 godziny.
- Zaparzaj 1 do 2 łyżeczek w kubku gorącej wody przez 10 minut przed użyciem.
Resztki prażonego korzenia mniszka lekarskiego przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Jeśli masz ochotę spróbować organicznych herbat i specjalne skomponowanych naparów roślinnych, to polecamy nasz dział z ekologicznymi herbatami TUTAJ.
Interesują Cię tematy związane z naturalnym sposobem życia? Przeczytaj inne nasze artykuły:
- 5 niezwykłych korzyści płynących z ssania oleju
- 11 sposobów na wykorzystanie oleju rycynowego w pielęgnacji
- Szczotkowanie ciała na sucho
Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj!
Źródła:
Bożena Zogala
Mniszek
m
działa