5 zalet oraz przepis na napar z mniszka lekarskiego

0
6 zalet oraz przepis na herbatę z mniszka lekarskiego

Tyle się mówi ostatnio o "superfoods", a często się zdarza, że te najciekawsze rośliny mamy za darmo dookoła siebie. Choć mniszek lekarski jest często uważany za chwast ogrodowy, to istnieje wiele przepisów na wykorzystanie go w kuchni. Tak więc, jeśli jesteś przyzwyczajony do wyrywania tych "tych chwastów" z podwórka przez całą wiosnę, przeczytaj, dlaczego lepiej zrobić z nich ... napar.

Napar z mniszka lekarskiego

Napar z mniszka lekarskiego wytwarza się z liści, kwiatu lub prażonego korzenia kwiatu mniszka lekarskiego oraz wody - to proste. Cała roślina, należąca do rodziny stokrotek, jest jadalna, chociaż korzenie i liście mają naturalnie gorzki smak, a kwiat jest lekko słodki. Mniszek lekarski jest bogatym źródłem witamin A (w łatwo przyswajalnej formie beta-karotenu), K, E i C; potasu i błonnika.

Napar z mniszka możesz kupić w sklepach zielarskich czy aptekach, ale najłatwiej znaleźć mlecze na swoim podwórku i przygotować ją samemu.

6 powodów, dla których warto spróbować naparu z mniszka lekarskiego.

Nie daj się zwieść temu, że mniszek lekarski to "tylko" chwast. W końcu chwasty są, choć to dla nas irytujące,  silne i odporne. Popijając napar z mniszka lekarskiego, możesz wykorzystać tę siłę, która zawsze odrasta, pomimo tego, jak bardzo próbujesz się jej pozbyć, oraz inne, bardziej namacalne korzyści. Oto pięć najważniejszych zalet naparu z mniszka lekarskiego:

1. Pomaga zmniejszyć masę wody.

Jednym z najwcześniej odnotowanych zastosowań naparu z mniszka lekarskiego jest działanie moczopędne, pomagające organizmowi wydalać nadmiar wody z organizmu przez nerki i mocz. Może to wynikać z wysokiej zawartości potasu w roślinie, która może sygnalizować organizmowi wypłukanie sodu. 

2. Poprawia pracę wątroby.

Bogaty w witaminy korzeń mniszka lekarskiego jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. Przeciwutleniacze działają na cały organizm, ale wykazano, że w szczególności beta-karoten działa ochronnie na wątrobę. Ponadto wykazano, że określony węglowodan znajdujący się w korzeniu mniszka lekarskiego działa jak przeciwutleniacz, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniami komórek.

3. Pomaga poprawić trawienie i florę jelitową.

Ponieważ korzeń mniszka lekarskiego jest pełen błonnika przyjaznego dla jelit, nic dziwnego, że poprawia trawienie. Badania wykazały, że mniszek lekarski zwiększa Lactobacillus i Bifidobacterium, dwa najczęściej stosowane gatunki probiotyków związane ze zdrowiem jelit. Herbata z mniszka lekarskiego może zatem zmniejszyć wzdęcia, gazy i ogólny dyskomfort trawienny.

Gorzki z zieleniny mniszka lekarskiego są również powszechnym lekarstwem na dolegliwości trawienne.

4. Pomaga zmniejszyć stan zapalny.

Stwierdzono, że kilka związków fitochemicznych zawartych w mniszku lekarskim, takich jak laktony seskwiterpenowe, taraksasterol i kwas chlorogenowy, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zapalenie jest powiązane ze wszystkim, od chorób przewlekłych po funkcje poznawcze, więc kontrolowanie go powinno być priorytetem dla każdego.

5. Może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości.

Według jednego z badań mniszek lekarski wywiera podobne działanie obniżające poziom trójglicerydów i hamujące lipazę trzustkową. Lipaza trzustkowa jest głównym sposobem wchłaniania tłuszczu przez organizm, więc zmniejszenie tego enzymu może poprawić utrzymanie wagi.

Bonus! Napar z mniszka lekarskiego może działać jako substytut kawy. Chociaż nie zawiera kofeiny, ma podobny aromat i smak do kawy (ale bez kwasowości). To świetna naturalna alternatywa dla tych, którzy chcą zmniejszyć spożycie kawy, ale dalej cieszyć się jej smakiem. 

Bezpieczeństwo i skutki uboczne.

Mniszek lekarski jest ogólnie bezpieczny, chociaż jeśli jesteś uczulony na rośliny z rodziny stokrotek, ambrozję lub inne kwiaty, lepiej, abyś skorzystał z innych herbat ziołowych.

Ważne jest również, aby pamiętać, że napar z mniszka lekarskiego może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, więc porozmawiaj z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki moczopędne.

Napar z mniszka lekarskiego nie jest również zalecana dla osób z problemami z nerkami.

Jak zrobić napar z mniszka lekarskiego?

Zacznij od zebrania mleczy z ogrodu, pod warunkiem, że nie używasz herbicydów lub pestycydów. Unikaj zbierania mniszka lekarskiego z poboczy dróg ze względu na powszechną praktykę stosowania chemicznych środków na trawnikach miejskich. Zebrane kwiaty dobrze wypłucz przed użyciem.

Napar z kwiatów i liści.

Kwiaty i liście zbieramy, gdy rośliny są młode. 

  1. Kwiaty i liście dokładnie umyj.
  2. Umieść 6 liści i / lub kwiatów w kubku.
  3. Dodaj gorącą wodę.
  4. Zaparzaj przez 10 do 20 minut,
  5. Wyciągnij mniszka i wypij napar.

Dodatkowe liście mniszka lekarskiego osusz dokładnie po umyciu, a następnie pozostaw na blacie na kilka godzin lub na noc do całkowitego wyschnięcia. Suszone liście przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Napar z korzenia:

  1. Korzeń dokładnie umyj, posiekaj lub zmiel
  2. Piecz w piekarniku przez 2 godziny.
  3. Zaparzaj 1 do 2 łyżeczek w kubku gorącej wody przez 10 minut przed użyciem.

Resztki prażonego korzenia mniszka lekarskiego przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Jeśli masz ochotę spróbować organicznych herbat i specjalne skomponowanych naparów roślinnych, to polecamy nasz dział z ekologicznymi herbatami TUTAJ.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9428447/

https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788186/ 

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium