Jak wykorzystać resztki, czyli 5 przepisów na prażone pestki dyni 0
Jak wykorzystać resztki, czyli 5 przepisów na prażone pestki dyni

Sezon jesienny również dobrze mógłby zmienić nazwę na sezon dyniowy. Robimy z nich zupy, placki, ciasta, dodatki do makaronu, ale i dekoracje. Natomiast najczęściej (zawsze?) wykorzystujemy tylko miąższ, a pestki wyrzucamy. Wielka szkoda, bo może je wykorzystać na wiele sposobów. Przeczytaj nasze propozycje.

Pestki dynii, podobnie jak orzechy, są doskonałym źródłem białka i tłuszczów nienasyconych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawierają również szeroką gamę składników odżywczych, w tym żelazo, wapń, B2, kwas foliowy i beta-karoten, które organizm przekształca w witaminę A. 

Jak czyścić pestki dyni przed pieczeniem?

Aby wyczyścić pestki dyni, wystarczy zrobić kilka rzeczy:

  • Wyciągnij wszystkie pestki z dyni na czystym ręczniku kuchennym lub gazecie.
  • Większe kawałki miąższu zbierz i wykorzystaj albo kompostuj 
  • Gdy pestki zostaną w większości oddzielone, napełnij dużą miskę ciepłą wodą i namocz nasiona. Użyj dłoni, aby trochę nimi obrócić, aby poluzować pozostałe wnętrzności dyni. Następnie pozostaw nasiona na około pięć minut. W ciągu tych pięciu minut dzieje się magia! Wszystkie nasiona unoszą się na powierzchni, a pozostałe wnętrzności dyni toną.
  • Wyciągnij nasiona za pomocą rąk, łyżki cedzakowej lub sitka, a następnie połóż je na ręczniku i osusz.

Masz teraz czyste pestki gotowe do prażenia!

Czy przed pieczeniem musisz namoczyć pestki dyni?

Nasiona dyni mogą być trudne do strawienia dla niektórych osób. Jeśli stwierdzisz, że pestki dyni powodują problemy z brzuchem, możesz złagodzić ten problem, mocząc lub gotując pestki dyni przed pieczeniem:

  • Namoczenie: namocz czyste pestki dyni w litrze przefiltrowanej wody zmieszanej z 1 łyżką soli przez co najmniej osiem godzin lub na noc w temperaturze pokojowej. 
  • Gotowanie: doprowadź rondelek przefiltrowanej wody (1 łyżka soli na litr wody) do wrzenia, a następnie dodaj oczyszczone pestki dyni i gotuj przez 10 minut. 

W obu przypadkach, wyjmij potem pestki z wody, osusz ręcznikiem, a następnie upiecz zgodnie z zaleceniami - może być konieczne dodanie 5–10 minut prażenia, aby uzyskać odpowiednio chrupiące pestki dyni.

Jak przygotować prażone pestki dyni?

Teraz, gdy pestki dyni są czyste, namoczone (jeśli chcesz) i wysuszone ręcznikiem, możesz przejść do etapu przyprawiania i pieczenia.

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C i wyłóż blachę do pieczenia (lub dwie, w zależności od ilości nasion) papierem do pieczenia.
  2. Wrzuć osuszone ręcznikiem pestki dyni z olejem, solą i przyprawami, upewniając się, że każde nasionko jest dobrze pokryte.
  3. Rozłóż nasiona równą warstwą na przygotowanej blasze do pieczenia.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut, mieszając co 10 minut w trakcie pieczenia.

Pestki dyni są gotowe, gdy są złotobrązowe. Nasiona mogą być gumowate zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale po ostygnięciu będą ładnie chrupiące.

Mamy dla Was jeszcze kilka dodatkowych porad jak przygotować idealne pestki dyni w piekarniku:

  • Piecz w niskiej temperaturze - chcesz wysuszyć pestki dyni, a nie je spalić. Podczas pieczenia pestek dyni należy stosować niską temperaturę 150°C.
  • Usuń wnętrzności dyni - możesz ulec pokusie, aby spróbować prażyć pestki dyni bez ich czyszczenia, ale to nie będzie skuteczne, dlatego przed pieczeniem usuń cały miąższ dyni.
  • Użyj papieru do pieczenia - uwielbiamy używać naczyń kuchennych wielokrotnego użytku, gdy tylko jest to możliwe, ale w przypadku prażenia pestek papier sprawdza się trochę lepiej niż silikonowa mata.
  • Uważnie obserwuj piekarnik - jeśli w piekarniku są gorące miejsca lub nigdy wcześniej nie piekłeś pestek dyni, uważnie obserwuj ich pieczenie, aby zapobiec przypaleniu. Obróć blachę, jeśli zauważysz, że niektóre nasiona ciemnieją, i pamiętaj, aby przemieszać 2-3 razy w czasie pieczenia.

Różne pomysły na przyprawy do prażonych pestek dyni

Składniki są przeliczone na na każde pół szklanki surowych pestek dyni.

1. Farmerskie pestki dyni

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki koperku
  • 1/8 łyżeczki gorczycy
  • 1/8 łyżeczki papryki
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

2. Pestki dyni a'la pizza:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki czosnku w proszku

3. Pestki dyni w marynacie:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

4. Prażone nasiona dyni z solą i pieprzem:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 –1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Te pestki dyni udowadniają, jak ostry może być czarny pieprz! Aby uzyskać pełne łaskotanie w nosie, dodaj pełną ilość; aby dodać trochę smaku czarnego pieprzu, dodaj mniej. Ponieważ czarny pieprz jest dominującym aromatem w tych nasionach, należy wybrać świeży, pęknięty!

5. Pestki dyni na słodko:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli

Znajdujący się w nich brązowy cukier ma tendencję do przypalania się w piekarniku, więc miej je na oku. Możesz pokusić się o pominięcie soli tutaj, ale naprawdę pomaga ona rozwinąć smak i słodycz. Nie nadaje nasionom słonego ani pikantnego smaku, po prostu dodaje przyjemnej głębi do smaku.

6. Słodko-pikantne pestki dyni:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Podsumowanie

W rzeczywistości, wiele resztek żywności, które często wyrzucamy, może być niezwykle zdrowe. Wypróbuj nasze pomysły w swojej kuchni i ciesz się smacznymi i zdrowymi potrawami, jednocześnie zmniejszając ilość marnowanej żywności.

Przy okazji przypominamy, że za każdy kupiony zestaw siatek na warzywa i owoce z logo Panda Wanda przekazujemy 1zł dla Banków Żywności. 1zł to koszt koszt przekazania 8 kg żywności, a 8 kg to AŻ 16 POSIŁKÓW. 

Interesuje Cię jak można wykorzystać resztki i mniej marnować? Przeczytaj nasze inne artykuły:

Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj, a więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium