Przepis: Wegański czekoladowy chleb bananowy 0
Przepis: Wegański czekoladowy chleb bananowy

Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).  

Dzisiaj polecamy łatwy przepis wegański czekoladowy chleb bananowy. Jest to idealny sposób na wykorzystanie bananów, które już są brązowe i nikt nie chce ich zjeść. 

 

Składniki:

  • 175 gramów mąki żytniej,
  • 80 ml (niesolonego) masła orzechowego,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 80 ml oleju (z awokado),
  • 50 gramów cukru kokosowego,
  • 2 "vege-jajka" (2 łyżki tłuczonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody i pozostawić do namoczenia przez 20 minut) ,
  • 50 gramów kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny,
  • 25 gramów ciemnej czekolady,
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:⁣⁣

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj formę do ciasta odrobiną oleju kokosowego.
  2. Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem sody oczyszczonej) wsyp do miski i dobrze wymieszaj.
  3. Wymieszaj mokre składniki (oprócz soku z cytryny), dodaj do suchych i dobrze wymieszaj.
  4. W osobnym naczyniu umieść sodę oczyszczoną razem z sokiem z cytryny i zmieszaniu dodaj do ciasta.
  5. Spróbuj czy ciasto Ci smakuje. Chcesz słodsze, to dodaj do ciasta cukier kokosowy. Zbyt mokre? Dodaj trochę mąki.
  6. Włóż masę do natłuszczonej formy do ciasta i włóż do piekarnika.
  7. Po około 40-50 minutach czekoladowy chleb bananowy powinien być gotowy. Sprawdź za pomocą szpikulca czy jest suchy, bo każdy piekarnik jest inny, może twój chleb prędzej / później będzie gotowy.
  8. Chleb trzymaj w formie jeszcze przez 10 minut. Jedz dopiero po ostygnięciu.

Najlepiej smakuje na wycieczce w lesie, na pikniku lub ewentualnie podczas drugiego śniadania w pracy.

[product id="1899, 1892, 2092"]

Porady

💡 Zostało Ci kilka plastrów chleba? Super! Włóż je do woreczka silikonowego Stasher / Yuggen albo Biobag a następnie zamroź.
💡 Do chleba możesz dodać również owoce, np. jagody.
 
Smacznego 🐼⁣⁣⁣

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl