Wege śniadanie, obiad, kolacja czy koktajl- na to pyszne jedzonko przepisów znamy mnóstwo, choć tych dobrych nigdy za wiele :) Tutaj mamy dla Ciebie propozycję deseru - ciasto jabłkowe z kruszonką, no chyba, że lubicie poranną kawę z ciastem, to może być i śniadanie :)
Jabłecznik z kruszonką to taki klasyk w polskich domach, zawsze pyszny, do tego przepięknie pachnie i (chyba) każdy go lubi. Tylko czy da się zrobić takie ciasto bez jajek, mleka i masła? No jasne, że się da, wystarczy zamienić kilka składników. Co więcej, ciasto zawsze się udaje. Wychodzi puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne. Najlepsze w nim jest to, że wypieka się je bardzo łatwo i nigdy nie zawodzi swoim smakiem.
Składniki (na dużą blachę):
- 750 gramów mąki pszennej
- 50 gramów drożdży
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ szklanki oleju roślinnego + odrobina oleju do posmarowania blachy
- 3 łyżki bułki tartej (do posypania blachy)
- 2 średnie/większe, słodkie jabłka
Składniki na kruszonkę:
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki oleju
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąkę przez sito.
- W misce rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka roślinnego, łyżką cukru i czubatą łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
- Kiedy drożdże nam wyrosną, łączymy je z pozostałą mąką, solą, cukrem i olejem, a następnie wyrabiamy ciasto. Teraz miskę z ciastem przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je na plastry.
- Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i uformować z nich zwartą kulę. Kiedy mamy przygotowane jabłka i kruszonkę, bierzemy wyrośnięte już ciasto i wylewamy je do blachy, która jest wysmarowana olejem i posypana bułką tartą. Na górę ciasta wykładamy pokrojone jabłka i wszystko “przykrywamy” kawałkami kruszonki.
- Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut. Wierzch ciasta musi przybrać złotawo- brązowy kolor.
- Ciasto wyciągamy, czekamy, aż wystygnie i wraz z rodziną możemy się już zajadać :)
Mamy nadzieję, że smak jabłecznika przypadnie wam do gustu i tak jak my będziecie się zachwycać jego zapachem. Polecamy wypróbować ten przepis i przekonać się, że ciasta wegańskie są bardzo, bardzo smaczne.
Interesują Cię wegańskie przepisy? Mamy ich więcej:
- Lody z kwiatów czarnego bzu
- Słodko-kwaśne tofu z jarmużem
- Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
O Roślinnie Raz Dziennie
Jesteśmy sklepem 100% wegańskim i promujemy weganizm również w naszej diecie. Roślinnie Raz Dziennie to nasze wyzwanie, aby (przynajmniej) raz dziennie zjeść posiłek oparty wyłącznie o produkty roślinne, bo to wybór dobry dla Ciebie i dla planety. Propozycje wegańskich przepisów znajdziecie na naszym blogu (TUTAJ).
Więcej o sklepie Panda Wanda dowiesz się tutaj.