Przepis: Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 0
Przepis: Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).

Wege śniadanie, obiad, kolacja czy koktajl- na to pyszne jedzonko przepisów znamy mnóstwo, choć tych dobrych nigdy za wiele :) Dziś mamy dla was propozycję deseru - ciasto jabłkowe z kruszonką, no chyba, że lubicie poranną kawę z ciastem, to może być i śniadanie :)

Jabłecznik z kruszonką to taki klasyk w polskich domach, zawsze pyszny, do tego przepięknie pachnie i (chyba) każdy go lubi. Tylko czy da się zrobić takie ciasto bez jajek, mleka i masła? No jasne, że się da, wystarczy zamienić kilka składników. Co więcej, ciasto zawsze się udaje. Wychodzi puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne. Najlepsze w nim jest to, że wypieka się je bardzo łatwo i nigdy nie zawodzi swoim smakiem. 

Składniki (na dużą blachę):

  • 750 gramów mąki pszennej 
  • 50 gramów drożdży
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szklanki oleju roślinnego + odrobina oleju do posmarowania blachy
  • 3 łyżki bułki tartej (do posypania blachy) 
  • 2 średnie/większe, słodkie jabłka 

Składniki na kruszonkę:

  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru 

Sposób przygotowania:⁣⁣⁣

  1. Przesiewamy mąkę przez sito.
  2. W misce rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka roślinnego, łyżką cukru i czubatą łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  3. Kiedy drożdże nam wyrosną, łączymy je z pozostałą mąką, solą, cukrem i olejem, a następnie wyrabiamy ciasto. Teraz miskę z ciastem przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok. godzinę, do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je na plastry.
  5. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki i uformować z nich zwartą kulę. Kiedy mamy przygotowane jabłka i kruszonkę, bierzemy wyrośnięte już ciasto i wylewamy je do blachy, która jest wysmarowana olejem i posypana bułką tartą. Na górę ciasta wykładamy pokrojone jabłka i wszystko “przykrywamy” kawałkami kruszonki.
  6. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 40-50 minut. Wierzch ciasta musi przybrać złotawo- brązowy kolor.
  7. Ciasto wyciągamy, czekamy, aż wystygnie i wraz z rodziną możemy się już zajadać :) 

Mamy nadzieję, że smak jabłecznika przypadnie wam do gustu i tak jak my będziecie się zachwycać jego zapachem. Polecamy wypróbować ten przepis i przekonać się, że ciasta wegańskie są bardzo, bardzo smaczne.

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl