Od 1985 roku październik jest miesiącem świadomości raka piersi. Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet na świecie (25%) i najczęstszą przyczyną zgonu (14%). W Polsce rak piersi w ostatnim stuleciu stał się jednym z największych zagrożeń przedwczesnej umieralności kobiet. Decydujące znaczenie w kontekście profilaktyki i zapobiegania rozwojowi zaawansowanego nowotworu piersi ma jego diagnostyka i wczesne wykrycie (wtórna profilaktyka). Stąd też ważne jest przypominanie o badaniach i profilaktyce, m.in. przez akcje takie jak Różowy Październik.
Na naszej stronie głównej w październiku są wyłącznie różowe produkty, aby przypominać o tym, że trwa #różowypaździernik. A poniżej mamy kilka pomysłów na zdrowe, różowe dania.
Różowa miska smoothie
Składniki:
- 1 banan
- 1/2 dużego awokado
- 1 szklanka truskawek
- 150 ml mleka migdałowego
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksuj przez 1-2 minuty lub do uzyskania gładkości.
- Przełóż do miski i udekoruj ulubionymi dodatkami - owocami, nasionami, wiórkami kokosowymi czy ulubioną granolą.
Przepis pochodzi z: https://www.letseatsmart.com/pink-smoothie-bowl/
Różowy Hummus
Składniki:
- Puszka ciecierzycy
- 1 ugotowany burak
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta kuminu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Buraka pokrój w kostkę.
- W blenderze lub robocie kuchennym połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz bardzo gładki krem! Aby uzyskać dobrą konsystencję dodaj odrobinę wody z puszki po ciecierzycy
Przepis pochodzi z: https://www.marechal-fraicheur.fr/recettes/pink_houmous/
Różowe placki wegańskie
Składniki:
- 1/2 średniego buraka, pieczonego i obranego
- 1 1/2 szklanki (180g) mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mielonych nasion lnu
- 6 łyżek wody
- 1/3 szklanki (80 ml) mleka migdałowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
Sposób przygotowania:
- Umieść 1/2 średniego buraka w folii i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę w 180°C. Ostudź i obierz.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- W małej misce przygotuj tak zwane jajko lniane: połącz 2 łyżki zmielonych nasion lnu i 6 łyżek wody. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 10 minut do zgęstnienia.
- W robocie kuchennym zmiksuj buraki na puree z mlekiem migdałowym. Otrzymasz śliczny różowy kolor.
- Dodaj jajko lniane, syrop z agawy i połącz razem.
- Zrób dołek w środku mieszanki mąki. Wlej mokrą mieszaninę do zagłębienia, ciągle mieszając, aż do połączenia. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko nasmaruj powierzchnię patelni niewielką ilością oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego).
- Wlej około 3 łyżek ciasta na każdy naleśnik, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca między nimi. Pozwól im smażyć się przez około minutę lub dwie, odwróć je na drugą stronę połowę i smaż krócej niż na pierwszej. Wyjmij z patelni i powtórz z pozostałymi naleśnikami.
- Udekoruj granatem i / lub wybranymi jagodami i obficie polej syropem klonowym.
Przepis pochodzi z: https://www.delscookingtwist.com/vegan-pink-beet-pancakes-for-pink-october/
Różowy makaron buraczano-kokosowy
Ten kremowy wegański makaron buraczano-kokosowy to idealne, komfortowe jedzenie. Słodkie mleko kokosowe, ziemiste buraki i cudowna, orzeźwiająca mięta doskonale komponują się z makaronem.
Składniki:
- 300 g dowolnego makaronu (w razie potrzeby użyj GF)
- 4 gotowane lub pieczone buraki
- garść świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna, sok + skórka
- 1 łyżka masła z orzechów nerkowca (opcjonalnie)
- ½ szklanki gęstego mleka kokosowego
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj buraki, miętę, czosnek, masło z orzechów nerkowca, sok z cytryny i skórkę do robota kuchennego i zmiksuj na kremową masę.
- Dodaj mleko kokosowe i pulsuj kilka razy, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
- Wrzuć odsączony makaron do sosu buraczanego.
- Serwuj na zimno lub na ciepło z prażonymi orzeszkami pinii.
Przepis pochodzi z: http://greenevi.com/simple-beet-and-coconut-pasta/
Różowe Latte
Składniki:
- 200ml napoju bezmlecznego (np mleka migdałowego)
- 1 łyżeczka proszku z buraków
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub więcej według uznania)
Sposób przygotowania:
- Umieść proszek z buraków w kubku lub filiżance
- Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej lub małym rondelku (na średnim ogniu) przez 1 do 2 minut, aż będzie gorące, ale nie poparzy.
- Spień mleko (np. małym spieniaczem do mleka, blenderem ręczny, trzepaczka ręczną). Trzymając spienioną porcję, wlej mleko do kubka. Mieszaj do zmiksowania proszku.
- Dodaj syrop klonowy do smaku
- Nałóż na wierzch spienione mleko i podawaj.
Przepis pochodzi od: https://www.powerhungry.com/2018/02/pink-power-latte-vegan-paleo-caffeine-free/
Pamiętaj!
Badaj się regularnie i przypominaj o tym wszystkim najbliższym! Najlepiej badać się raz w miesiącu. Jak przeprowadzić takie badanie przeczytasz tutaj: www.zwrotnikraka.pl/jak-wykonac-badanie-piersi/