Roślinnie Raz Dziennie: Różowy Październik w kuchni, czyli 5 przepisów na różowe dania wegańskie 0
Różowy Październik w kuchni, czyli 5 przepisów na różowe dania wegańskie

Od 1985 roku październik jest miesiącem świadomości raka piersi. Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet na świecie (25%) i najczęstszą przyczyną zgonu (14%). W Polsce rak piersi w ostatnim stuleciu stał się jednym z największych zagrożeń przedwczesnej umieralności kobiet. Decydujące znaczenie w kontekście profilaktyki i zapobiegania rozwojowi zaawansowanego nowotworu piersi ma jego diagnostyka i wczesne wykrycie (wtórna profilaktyka). Stąd też ważne jest przypominanie o badaniach i profilaktyce, m.in. przez akcje takie jak Różowy Październik.  

Na naszej stronie głównej w październiku są wyłącznie różowe produkty, aby przypominać o tym, że trwa #różowypaździernik. A poniżej mamy kilka pomysłów na zdrowe, różowe dania. 

Różowa miska smoothie

Składniki:

  • 1 banan
  • 1/2 dużego awokado
  • 1 szklanka truskawek
  • 150 ml mleka migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i miksuj przez 1-2 minuty lub do uzyskania gładkości.
  2. Przełóż do miski i udekoruj ulubionymi dodatkami - owocami, nasionami, wiórkami kokosowymi czy ulubioną granolą.

Przepis pochodzi z: https://www.letseatsmart.com/pink-smoothie-bowl/  

Różowy Hummus

Składniki:

  • Puszka ciecierzycy
  • 1 ugotowany burak
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:

  1. Buraka pokrój w kostkę.
  2. W blenderze lub robocie kuchennym połącz wszystkie składniki, aż uzyskasz bardzo gładki krem! Aby uzyskać dobrą konsystencję dodaj odrobinę wody z puszki po ciecierzycy

Przepis pochodzi z: https://www.marechal-fraicheur.fr/recettes/pink_houmous/ 

Różowe placki wegańskie

Składniki:

  • 1/2 średniego buraka, pieczonego i obranego
  • 1 1/2 szklanki (180g) mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonych nasion lnu
  • 6 łyżek wody
  • 1/3 szklanki (80 ml) mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)

Sposób przygotowania:

  1. Umieść 1/2 średniego buraka w folii i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę w 180°C. Ostudź i obierz. 
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. 
  3. W małej misce przygotuj tak zwane jajko lniane: połącz 2 łyżki zmielonych nasion lnu i 6 łyżek wody. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 10 minut do zgęstnienia.
  4. W robocie kuchennym zmiksuj buraki na puree z mlekiem migdałowym. Otrzymasz śliczny różowy kolor.
  5. Dodaj jajko lniane, syrop z agawy i połącz razem.
  6. Zrób dołek w środku mieszanki mąki. Wlej mokrą mieszaninę do zagłębienia, ciągle mieszając, aż do połączenia. Nie mieszaj zbyt mocno ciasta.
  7. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko nasmaruj powierzchnię patelni niewielką ilością oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego).
  8. Wlej około 3 łyżek ciasta na każdy naleśnik, pozostawiając wystarczająco dużo miejsca między nimi. Pozwól im smażyć się przez około minutę lub dwie, odwróć je na drugą stronę połowę i smaż krócej niż na pierwszej. Wyjmij z patelni i powtórz z pozostałymi naleśnikami.
  9. Udekoruj granatem i / lub wybranymi jagodami i obficie polej syropem klonowym.

Przepis pochodzi z: https://www.delscookingtwist.com/vegan-pink-beet-pancakes-for-pink-october/ 

Różowy makaron buraczano-kokosowy

Ten kremowy wegański makaron buraczano-kokosowy to idealne, komfortowe jedzenie. Słodkie mleko kokosowe, ziemiste buraki i cudowna, orzeźwiająca mięta doskonale komponują się z makaronem.

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu (w razie potrzeby użyj GF)
  • 4 gotowane lub pieczone buraki
  • garść świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna, sok + skórka
  • 1 łyżka masła z orzechów nerkowca (opcjonalnie)
  • ½ szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dodaj buraki, miętę, czosnek, masło z orzechów nerkowca, sok z cytryny i skórkę do robota kuchennego i zmiksuj na kremową masę.
  3. Dodaj mleko kokosowe i pulsuj kilka razy, aż uzyskasz gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wrzuć odsączony makaron do sosu buraczanego.
  5. Serwuj na zimno lub na ciepło z prażonymi orzeszkami pinii. 

Przepis pochodzi z: http://greenevi.com/simple-beet-and-coconut-pasta/

Różowe Latte 

Składniki:

  • 200ml napoju bezmlecznego (np mleka migdałowego)
  • 1 łyżeczka proszku z buraków
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub więcej według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Umieść proszek z buraków w kubku lub filiżance
  2. Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej lub małym rondelku (na średnim ogniu) przez 1 do 2 minut, aż będzie gorące, ale nie poparzy.
  3. Spień mleko (np. małym spieniaczem do mleka, blenderem ręczny, trzepaczka ręczną). Trzymając spienioną porcję, wlej mleko do kubka. Mieszaj do zmiksowania proszku.
  4. Dodaj syrop klonowy do smaku
  5. Nałóż na wierzch spienione mleko i podawaj.

Przepis pochodzi od: https://www.powerhungry.com/2018/02/pink-power-latte-vegan-paleo-caffeine-free/ 

Pamiętaj! 

Badaj się regularnie i przypominaj o tym wszystkim najbliższym! Najlepiej badać się raz w miesiącu. Jak przeprowadzić takie badanie przeczytasz tutaj: www.zwrotnikraka.pl/jak-wykonac-badanie-piersi/

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium