Wielkanoc po wegańsku, czyli kiełbasa, majonez i mazurek w wersji roślinnej 0
Wielkanoc po wegańsku, czyli 3 kiełbasa, majonez i mazurek w wersji roślinnej

Już za chwilę Wielkanoc. Porządek już jest, albo za chwilkę będzie, czas zastanowić się nad potrawami, które w tym roku przygotujesz, dlatego chcielibyśmy przedstawić 3 propozycje obowiązkowych potraw wielkanocnych, ale w wersji wegańskiej.

Zapytasz… Ale jak to, bez jaj? Bez kiełbasy i ciasta? To tak się w ogóle da? Przecież bez tych potraw, świąt nie będzie! My odpowiadamy: no jasne, że się da! I święta się odbędą!

Jajka w majonezie 

Podstawa każdego stołu, czyli jajka w majonezie, ale w wersji bez jajek i majonezu ;-) 

Składniki na żółtko:

  • namoczona garść orzechów (najlepiej migdały, nerkowce)
  • namoczona garść słonecznika
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czarnej soli (kala namak)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • czarny pieprz
  • ulubione przyprawy
  • woda (tak, aby można było zmiksować na gęstą pastę)

Składniki na majonez:

  • 1/2 szklanki wody po ciecierzycy
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1 łyżeczka słodzidła (np. syrop z agawy)
  • minimum 1/2 szklanki płynnego oleju roślinnego (najlepiej neutralnego w smaku)

Naszym "jajkiem" będzie awokado. Przekrój je na pół, ściągnij skórkę, wyjmij pestkę. Zmiksuj wszystkie składniki na nasze żółtko, do uzyskania gęstej pasty. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na majonez, oprócz oleju. Dopiero po połączeniu składników dolej olej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Środek awokado wypełnij żółtkiem, udekoruj majonezem i gotowe!

Przepis pochodzi z: http://www.wegetarianie.pl/jaja-w-majonezie-po-wegansku/

Kiełbaska

Drugim obowiązkowym składniki wielkanocnych pyszności jest kiełbasa. My polecamy pyszną kiełbasę pomidorowo- paprykową.

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 1 słoik pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
  • 2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki chilli,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziaren jałowca,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 3 łyżeczki agar agar,
  • pieprz i sól.

Kaszę gotujemy, cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości zalewy z pomidorów. Pomidory odsączamy i miksujemy. Gorczycę i jałowiec rozcieramy z innymi przyprawami. Fasolę odsączamy, a siemię lniane mielimy w młynku. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i ugniatamy je do połączenia w zwartą masę. Teraz wystarczy z masy uformować kiełbasy, owinąć folią i skręcić w kokardę. Masa musi być dobrze zbita. Takie kiełbasy gotujemy na parze przez 20 minut. Po wystygnięciu wkładamy je do lodówki, aby masa całkowicie się zbiła i pozostaje nam życzyć smacznego.

Przepis pochodzi od: www.egenerat-biegowy.pl/weganska-kielbasa-pomidorowo-paprykowa/

Wegański mazurek

A na deser nie obejdzie się bez mazurka! U nas mazurka wege oczywiście!

Składniki na kruche ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g oleju kokosowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:

  • 1 szkl. orzechów nerkowca
  • 3-4 łyżki syropu kokosowego/klonowego/daktylowego
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1/2 szkl. wody lub soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Orzechy namocz najlepiej 12 godzin wcześniej. Obie mąki, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy olej kokosowy i całość zagniatamy, dodajemy zimną wodę i znów ugniatamy, formując z ciasta kulę. Ciasto zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy równomiernie na spód blachy i boki, następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy ciasto około 30 minut po czym odstawiamy je do wystygnięcia. Następnie miksujemy orzechy, olej kokosowy, sok pomarańczowy oraz ekstrakt, aż do uzyskania aksamitnej masy. W rondelku podgrzewamy wodę lub sok pomarańczowy z agarem, gotujemy przez około 2 minutki. Do uzyskanej już wcześniej masy dodajemy ciepły agar i ponownie miksujemy. Krem wylewamy na schłodzony spód. Ciasto możemy udekorować cukrem pudrem, migdałami albo żurawiną. Odstawiamy ciasto w suche i chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie próbujemy nie zjeść go na jeden raz ;-)

Przepis pochodzi z: http://www.mniumniu.com/2017/04/weganski-mazurek-pomaranczowy.html

To trzy wegańskie potrawy, które muszą zagościć na wielkanocnym stole :)  Znałeś je wcześniej? Przyrządzałeś już je? A może będziesz je robić pierwszy raz? My ze swojej strony życzymy Wesołego Alleluja i smacznego :)

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl