Less Waste Polska
Opis
"Less Waste Polska" Agnieszka Bukowska
"Książka, której misją jest zmiana sposobu myślenia konsumentów, producentów oraz właścicieli gastronomii - po to, abyśmy mogli wspólnie zacząć zmieniać świat na lepsze"
W książce można znaleźć artykuły polskich działaczy na rzecz "ruchu" less/zero waste, a wśród nich:
- Areta Szpura, autorka kampanii Tu pijesz bez słomki oraz książki Jak uratować świat?,
- Eliza Mórawska-Kmita (White Plate), która pokazuje, że ruch społeczny mający na celu ograniczanie odpadów, to nie chwilowa moda
- Alicja Rokicka (Wegan Nerd), która opowiada o tym, jak pozytywny wpływ na przyszłość naszej planety może wywrzeć wegetarianizm
- Grzesiek Łapanowski tłumaczy jak działa światowa gospodarka żywnościowa
- Małgosia Minta (Minta Eats) przedstawia obszerne inspiracje ze świata i w swoim przewodniku zabiera czytelników w podróż śladami wybitnych szefów kuchni z całej Europy, by pokazać, jak marnować i jak wyrzucać mniej
- Krzysiek Rzyman, właściciel dwóch zielonych warszawskich kawiarni Stor, prezentuje manual dla gastronomii o tym, jak być less waste
- Jagna Niedzielska, autorka książki Bez resztek i prowadząca programów w Kuchnia+ udziela cennych wskazówek dla konsumentów i gości restauracji, pokazując jak marnować mniej w codziennym życiu.
Less Waste Polska to pozycja dla każdego, kto:
- nie jest obojętny na los naszej planety,
- chce wyrzucać i marnować mniej,
- kocha gotować lub odwiedzać restauracje,
- jest restauratorem lub planuje otworzenie własnego lokalu.