
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wegańskimi wypiekami, możesz się zastanawiać – czym zastąpić jajko w przepisie? Na szczęście istnieje mnóstwo wegańskich substytutów jajek do pieczenia. W tym wpisie przedstawię 11 moich ulubionych wegańskich zamienników do jajek.
Ze względu na swoje właściwości pieniące i wiążące jajka są ważnym składnikiem wielu potraw, od wypieków i deserów po majonez i sos holenderski. Jednak produkcja jaj jest odpowiedzialna za poważne problemy z dobrostanem zwierząt, szkody dla środowiska i zagrożenia dla zdrowia. ProVeg przedstawia szereg zdrowych wegańskich alternatyw dla jaj do gotowania i pieczenia.
Jak dopasować przepis, aby był wegański
Zanim wymienimy wegańskie zamienniki do jajek, chcę zaznaczyć, że dostosowanie niewegańskiego przepisu do wegańskiego może być czasem trudne. Jeśli masz przepis na jedno jajko, możesz go łatwo zastąpić poniższymi zaleceniami. Jeśli jednak próbujesz weganizować ciasto lub inny przepis wymagający dwóch lub więcej jajek, szczerze mówiąc, lepiej jest znaleźć przepis wegański. Dzieje się tak dlatego, że jajka robią dwie rzeczy – zapewniają strukturę i stabilność przepisu, a jednocześnie zapewniają pewną strukturę i uniesienie, jeśli są ubijane.
Jajko z siemienia lnianego
1 jajko = 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
Jaja z siemienia to prawdopodobnie mój ulubiony zamiennik jajka. Robi się je, łącząc zmielone siemię lniane (musi być zmielone) z wodą i pozostawiając je na około 5 minut, aż zgęstnieje. Używanie jajka z siemienia naprawdę odwzorowuje konsystencję i teksturę jajka i działa jako świetny składnik wiążący.
Jedynym zastrzeżeniem jest to, że w przeciwieństwie do jaj, jaja z siemienia nie poprawiają smaku wypieków. Dlatego osobiście najbardziej lubię je w przepisach, w których potrzebujesz ich tylko dla efektu wiązania, jak ciasteczka.
Puree z dyni
1 jajko = ¼ szklanki puree z dyni
Puree z dyni to kolejna świetna wegańska alternatywa dla jajek! Idealnie sprawdzi się do chleba drożdżowego i szybkiego chleba.
Mus jabłkowy
1 jajko = ¼ szklanki musu jabłkowego.
Aby zastąpić jajko musem jabłkowy, użyj ¼ szklanki musu jabłkowego. Mus jabłkowy jest również używany jako zamiennik oleju w wypiekach i ma mnóstwo zastosowań.
Powodem, dla którego mus jabłkowy działa jako substytut jajka, jest pektyna w jabłkach, która działa jak środek wiążący. Ponieważ mus jabłkowy zapewnia dużo wilgoci, wolę używać go jako substytutu jajka w przepisach, które wymagają długiego czasu pieczenia. Można go też używać go w pieczonych pączkach, gdzie pożądany jest bardziej gęsty i wilgotny deser.
Jeśli używasz gotowego musu mus jabłkowego, to upewnij się, że nie jest słodzony, bo inaczej Twoje wypieki mogą wyjść zbyt słodkie!
Rozgnieciony banan
1 jajko = ½ rozgniecionego banana
Rozgnieciony banan może być dobrym substytutem jajka, jednak osobiście uważam, że najlepiej smakuje w deserach, w których nie ma problemu z odrobiną bananowego smaku. Ogólnie jest to świetne spoiwo, ale ma mocny smak.
Jajko z nasion chia
1 jajko = 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody
Podobnie jak jajko z siemienia, jajko z chia powstaje poprzez połączenie 1 łyżki nasion chia z 3 łyżkami wody, wymieszanie i pozostawienie do zgęstnienia. W przeciwieństwie do jaj z siemienia, nasiona chia mają bardziej żelową konsystencję. Są świetnym zamiennikiem jajek do ciastek, naleśników i deserów bez pieczenia. Możesz również użyć ich do zrobienia czegoś, co nazywa się budyniem chia, co jest świetnym pomysłem na śniadanie!
Soda oczyszczona i ocet jabłkowy
¼ łyżeczki sody oczyszczonej na każdą 1 łyżkę octu
Po zmieszaniu sody oczyszczonej i kwaśnego składnika, takiego jak ocet jabłkowy, powstają bąbelki, które pomogą podnieść twoje wypieki. Warto użyć tej kombinacji, jeśli chcesz wypiek, który jest lekki, puszysty i niezbyt gęsty. Jeśli chodzi o ilość, to (niestety) ale musisz poeksperymentować w zależności od przepisu.
Pamiętaj, że ocet jabłkowy najlepiej wymieszać z mokrymi składnikami, a następnie dodać sodę oczyszczoną tuż przed pieczeniem z suchymi składnikami.
Jedwabiste tofu
1 jajko = ¼ szklanki jedwabistego tofu
To jeden z moich ulubionych zamienników jajek do dań pikantnych lub wegańskich musów.
Jedwabiste tofu jest również doskonałym zamiennikiem do stosowania w wegańskich przepisach na serniki, kremowe ciasta lub puddingi. Jest dość ciężki i gęsty, więc polecam używanie jedwabistego tofu tylko w przepisach, w których chcesz uzyskać naprawdę wilgotny efekt końcowy. Pamiętaj tylko, że musi to być jedwabiste tofu, ponieważ twarde tofu daje zupełnie inny efekt i jest przetwarzane w bardzo różny sposób.
P.S. Być może będziesz musiał dodać trochę więcej proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, aby nadać niewegańskiemu przepisowi nieco uniesienia, jeśli używasz tego zamiennika!
Aquafaba (zalewa z ciecierzycy)
Aquafaba to nazwa lepkiej wody, w której gotowano rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca. Z grubsza przetłumaczony z łaciny na „wodę fasolową”, ten wegański substytut może być stosowany zamiast białek jaj, ponieważ białka i skrobie są strukturalnie bardzo podobne. Aby użyć aquafaby jako zamiennika jajka w przepisach wegańskich (na przykład w bezach, piankach, lodach lub majonezie), zamień:
-
1 łyżkę aquafaby na 1 żółtko
-
2 łyżki aquafaby na 1 białko
-
3 łyżki aquafaby za całe jajko
Aquafaba jest wyjątkowo przystępna cenowo, ponieważ jest to po prostu płyn znajdujący się w fasoli lub ciecierzycy w puszkach, chociaż można ją również przygotować w domu, gotując suszoną fasolę i przecedzając płyn. W rzeczywistości lepsza może być domowa aquafaba, ponieważ fasola w puszkach często zawiera sól, a także pozostałości z plastikowej wyściółki puszki.
Czarna sól (kala namak)
Czarna sól, znana również jako kala namak, to sól wulkaniczna tradycyjnie stosowana w kuchni azjatyckiej. Ze względu na wysoką zawartość siarki czarna sól ma mocny smak imitujący smak jajek, co czyni ją bardzo popularnym składnikiem kuchni wegańskiej.
Dobrze sprawdza się w jajecznicy z tofu, wegańskich sałatkach jajecznych, quiche, frittatach i wegańskich francuskich tostach, choć należy go używać oszczędnie.
Skrobia z tapioki
1 jajko = 1 łyżki skrobi z tapioki + 3 łyżeczki wody
Skrobia z tapioki jest stosowana jako środek wiążący lub zagęszczający do sosów, puddingów i przypraw. Skrobia z tapioki może być wykorzystana do stworzenia wegańskiego majonezu, który jest gładki i kremowy.
Mąka z ciecierzycy
1 jajko = 3 łyżki mąki z ciecierzycy + 3 łyżki wody
Bogata w białko mąka z ciecierzycy działa zarówno jako środek wiążący, jak i spulchniający i jest jednym z najlepszych naturalnych zamienników jaj w wypiekach, takich jak bułeczki, ciasteczka i biscotti.
Dzięki zaskakująco podobnej konsystencji i smaku do jaj, mąka z ciecierzycy stała się również powszechnym substytutem jaj w omletach i quiche. Wymieszaj 3 łyżki mąki z ciecierzycy z 3 łyżkami wody na każde wymagane jajko, aż połączy się w gęstą i kremową pastę.
Podsumowanie
Mam szczerą nadzieję, że ten przewodnik stanowi dobry poradnik jak wybrać swój ulubiony wegański zamiennik jajek. Pamiętaj tylko, że najlepszym rozwiązaniem podczas pieczenia wegańskiego jest przestrzeganie przepisu, który w rzeczywistości został przygotowany bez jajek. Gdy zaczniesz piec bez jajek, zdasz sobie sprawę, że wegańskie desery są równie smaczne (jeśli nie lepsze) niż ich odpowiedniki z jajkami. Smacznego!