Wierzymy, że naturalne materiały, zrównoważona gospodarka i etyczna produkcja są najlepszym rozwiązaniem dla ludzi, zwierząt i przyszłości planety, dlatego wprowadziliśmy do oferty miski z kokosa, które spełniają wszystkie te kryteria.
Skąd pomysł na miski z kokosa?
Każdego roku miliardy orzechów kokosowych rosną, a potem są zbierane na wodę i miąższ. Niestety 99% łupin orzechów kokosowych marnuje się i często są spalane, co powoduje dodatkową emisję CO2 (dwutlenku węgla) i metanu do atmosfery. Zamiast wyrzucania, czy co gorsze, spalania łupin, można te łupiny orzecha kokosowego przekształcić w miski, a małe kawałki orzecha kokosowego i innych drewnianych ścinków, które lokalni budowniczowie i rzemieślnicy wyrzucali lub spalali, przetwarzać na łyżki, widelce, noże i pałeczki, nie pozostawiając żadnych odpadów!
Palmy kokosowe
Palmy kokosowe to jedne z najbardziej zrównoważonych roślin na świecie. Uprawy, których używają rolnicy w Wietnamie, są ekologiczne i nie wymagają pestycydów ani środków owadobójczych do utrzymania wysokiej jakości produkcji. Pondato, biorąc pod uwagę, że palmy kokosowe wydają pierwsze owoce w ciągu sześciu lat i owocują przez 80 lat, to są do tego bardzo efektywne.
100% natura
W przeciwieństwie do tworzyw sztucznych, które są wytwarzane z różnych związków chemicznych, miski kokosowe, drewniane sztućce i bambusowe słomki są w 100% naturalne. Od drzewa do stołu, nasze kokosowe produkty nie miały styczności z substancjami chemicznymi, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Wprowadzamy pozytywne zmiany w sposobie, w jaki konsumujemy żywność, zastępując tworzywa sztuczne wszystkimi naturalnymi, ekologicznymi i przyjaznymi dla środowiska produktami.
Obieg zamknięty
Miski kokosowe, drewniane sztućce i bambusowe słomki to w 100% naturalne produkty, które ulegną biodegradacji w Twoim domowym kompoście lub zielonym koszu na śmieci. Jesteśmy dumni, że nasze produkty pochodzą z natury i mogą zostać zwrócone na ziemię pod koniec ich życia, zamykając pętlę kokosową. Jeśli nie jesteś gotowy, aby pożegnać się ze swoimi miskami kokosowymi, możesz je również zmienić w pojemniki na zioła, świeczniki i biżuterię, słoiki na monety, miski na karmę dla psów, miski z farbą - jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.
Jak powstają miski kokosowe?
Oto przewodnik krok po kroku, jak powstają nasze miski kokosowe:
- Kokos jest zbierany i transportowany do sortowni, gdzie wyciągany jest z nich miąższ i woda, głównie na produkty kosmetyczne.
- Po usunięciu miąższu, łupiny są sortowane wg rozmiaru, grubości i koloru.
- Następnie wnętrze orzecha jest zeskrobywane, aby pozbyć się pozostałego miąższu, a zewnętrzna łuska jest ściągana i szlifowana.
- Miski są intensywnie szlifowane na zewnątrz i wewnątrz, aby uzyskać przyjemny gładki efekt, po czym miski polerowane są przy użyciu organicznego oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, pozyskiwanego lokalnie. To właśnie nadaje miskom wyrazisty połysk.
- Nasze miski są następnie oddawane w ręce lokalnych artystów, którzy robią logo lub malują tęczę, zapewniając więcej możliwości zatrudnienia w lokalnych społecznościach.
Gdzie powstają nasze miski z kokosa?
Miski z łupin orzecha kokosowego, które kupisz na PANDAWANDA są produkowane w sposób zrównoważony i naturalny w Ben Tre, regionie położonym w tłumie delty Mekongu w południowym Wietnamie.
Jakie miski znajdziesz w naszej ofercie?
W naszej ofercie mamy miski średniej wielkości, z których każda ma unikalny wygląda i rozmiar:
- Średnica: 13cm - 15cm (średnio 14cm)
- Głębokość: średnio 7cm
- Pojemność: 500ml - 700ml (średnio 600ml)
Miska jest oszlifowana wewnątrz i zewnątrz. Wyjątkowe w naszych miskach jest to, że każdy zakup wspiera wybraną organizację:
- miski z Panda Wandą - 5% ze sprzedaży przekazujemy stowarzyszeniu Otwarte Klatki, które od 2012 roku zmienia na lepszy los zwierząt hodowlanych
- miski z tęczą - 5% ze sprzedaży przekazujemy organizacji Kampania Przeciw Homofobii (KPH), która od 15 lat przeciwdziała przemocy i dyskryminacji ze względu na orientację seksualną i tożsamość płciową
[product id="825, 2951, 827"]
Jak dbać i używać miskę z kokosa?
Przede wszystkim należy pamiętać, że miski są całkowicie naturalnym produktem, więc należy się z nimi bardzo delikatnie obchodzić. Jak najlepiej o nie dbać?
- Miski myj ręcznie ciepłą wodą z mydłem.
- Zawsze ostrożnie obchodź się z miską.
- Nie używaj miski w kuchenkach mikrofalowych, piekarnikach i lodówkach. Miski są delikatne i nie mogą być narażone na ekstremalne temperatury.
- Najlepiej przechowywać miski w chłodnym, suchym miejscu.
- Aby miska służyła Ci jak najdłużej pocieraj co 10-20 użyć olejem kokosowy lub olejem lniany w celu przywrócenia pięknego połysku i gładkiej powierzchni.
Dlaczego warto wybrać miskę z kokosa?
Miski z kokosa mają bardzo wiele zalet:
- Są 100% naturalne
- Wielokrotnego użytku
- Łatwe do czyszczenia
- Ręcznie wykonane przez lokalnych rzemieślników (dzięki którym mają oni prace)
- Bez sztucznych klejów lub lakierów
- Każdy zakup pomaga wybranej organizacji
Zobacz również nasze przepisy, które doskonale będą pasować do miski z kokosa PRZEPISY.