Jak nie marnować jedzenia, czyli 11 produktów, które łatwo zamrozisz w kostkach 0
Jak nie marnować jedzenia, czyli 10 produktów, które łatwo zamrozisz w kostkach

Co zwykle robisz z niewielkimi ilościami resztek jedzenia? Najbardziej prawdopodobną odpowiedzią jest to, że przechowujesz je w lodówce, aby użyć później. Niestety, często jednak "te resztki" trafiają do odległego kąta lodówki i odnajdujemy te, gdy już są zepsute i do wyrzucenia. Znowu... Wg Banków Żywności rocznie do atmosfery, z powodu wyrzucanej żywności, trafia 3,3 tony gazów cieplarnianych, czyli tyle, ile wytwarza przemysł Unii Eurpopejskiej. Dlatego, mamy dzisiaj dla Was kilka pomysłów jakie potrawy / resztki możemy łatwo zamrozić na tacce do kostek lodu, aby można je było potem łatwo wykorzystać. 

 

1. Woda z makaronu

Podczas gotowania makaronu uwalnia się skrobia, która zmienia twój garnek z wrzącą wodą w garnek z płynnym złotem. Woda z makaronu może być używana do zagęszczania sosów do patelni. Zamiast więc wylewać wodę z makaronu do kanalizacji (nie waż się!), umieść miskę pod durszlakiem i złap ją, aby zamrozić ją na później.

2. Pasta pomidorowa

Czy otworzyłeś puszkę koncentratu pomidorowego, aby dowiedzieć się, że w przepisie potrzebna jest jej tylko 1 łyżka Nie pozwól, aby reszta wyschła na górnej półce lodówki. Zamiast tego wrzuć resztki pasty do tacki na kostki lodu wielkości łyżki stołowej. (Możesz użyć małego sprayu do smażenia, aby pomóc jej wyślizgnąć się z formy po zamrożeniu). Będziesz miał kolekcję kostek z pomidorów na przyszłe przepisy i nie trzeba kupować nowej puszki ani wyrzucać tej niewykorzystanej.

3. Wino

Od czasu do czasu możesz spotkać się z odrobiną wina na dnie butelki lub dwóch po obiedzie. Zamiast go dopijać (zatwierdzilibyśmy) lub wylać (nie zatwierdzilibyśmy), wlej wino do tacek na kostki lodu i zamroź. Następnie możesz przechowywać te kostki w zamykanych na zamek błyskawiczny torebkach wielokrotnego użytku, aż będą potrzebne do sosów do patelni, zup, gulaszu lub chili. W przyszłości, jeśli nie chcesz otworzyć całej butelki lub przypadkowo opuściłeś sklep bez niej, możesz użyć resztek mrożonego wina, które masz w lodówce, aby zakończyć przepis.

4. Zioła w oliwie

Możesz zamrozić pesto, jeśli zrobisz dużą porcję i nie planujesz od razu zużyć wszystkiego. Ale możesz również zamrozić świeże zioła. Umyj, posiekaj na małe kawałeczki, włóż do otworów w tacce na kostki lodu i zalej oliwą. Jest to doskonała opcja, jeśli masz płodny parapet ogrodowy lub działkę ziołową, która produkuje więcej niż możesz wymieszać do sosów lub sałatek. Trzymaj te kostki zamrożonych ziół pod ręką na sos ziołowy, sos do patelni i zupę.

5. Wywar

Podobnie jak woda z makaronu, możesz zamrozić również niewykorzystany wywar, który może "podrasować" smak zupy, przyprawić gulasz lub sos do makaronu. Zamrożony wywar będzie gotowy, gdy będziesz potrzebować odrobiny smaku. Możesz również wrzucić kostkę lodu zamrożonego wywaru na patelnię podczas podgrzewania resztek ryżu lub makaronów, aby ożywić je wilgocią i dodać smaku. 

6. Kawa

Kawa mrożona to orzeźwiający napój w gorące lato lub uczta w zimie, ale kostki lodu mogą szybko rozwodnić kawę, gdy zaczną się topić. Zamiast tego użyj ostatniej połowy filiżanki kawy w garnku, aby przygotować mrożone kostki kawy do przyszłych mrożonych napojów kawowych. Gdy kostki się stopią, uwalniają mocną kawę, co sprawia, że napój  jest intensywniejszy w smaku.

7. Sok owocowy

Tak jak używasz mrożonej kawy, aby zrobić mocną mrożoną kawę, możesz używać mrożonych soków owocowych, aby koktajle były aromatyczne, a nie wodniste i słabe. Jeśli zbliża się impreza lub chcesz zrobić koktajl po powrocie do domu, zamroź łyżkę stołową lub dwie soku potrzebne do picia, a następnie użyj jej do koktajlu.

8. Puree owocowe / bananowe

Możesz zblendować brązowe banany lub inne owoce, zamrozić a następnie używać ich do przyszłych koktajli czy chleba bananowego. 

9. Jogurt / maślanka

Produkty mleczne, które dodajemy dla wypieków, najczęściej nie wykorzustuje całego opakowania. Kiedy więc Twój produkt zbliża się do terminu przydatności, wlej ją (po energicznym wstrząśnięciu) do tacek na kostki lodu i zamroź. Następnie, gdy potrzebujesz kilku łyżek stołowych lub pół filiżanki na naleśniki lub szybki chleb, masz kilka kostek, które możesz wrzucić do miski i pozwolić stopić się. Rozmrożone mleko nieco się rozdzieli, ale nie martw się. Wystarczy go szybko trzepnąć lub wstrząsnąć, a podobnie jak maślanka w tekturowym pudełku wszystko wróci do siebie.

10. Smoothie

Koktajl to niewiarygodnie łatwe i szybkie śniadanie na pracowite poranki, ale co jest jeszcze łatwiejsze? Zrób ten koktajl z wyprzedzeniem, zamrażając go w kostkę, a następnie wrzucając do kubka termicznego, gdy wychodzisz do pracy. Zanim dotrzesz do pracy, koktajl będzie rozmrażany, ale nadal będzie wystarczająco zimny, orzeźwiający i lodowaty.

11. Małe ilości resztek do ponownego wykorzystania do sosów

Za każdym razem, gdy gotujesz, najprawdopodobniej pozostaną resztki - mleko kokosowe lub wywar warzywny, sok z połówki cytryny, którego było za dużo, łyżka sosu marinara lub karmelizowana cebula, których nikt już nie chciał jeść. Tacka na kostki lodu na resztki będzie twoją przyszłą spiżarnią, aby ugotować sos prosto z zamrażarki.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium