Roślinnie Raz Dziennie: Domowy hummus (lepszy niż ze sklepu) 0
Przepis: Domowy hummus (lepszy niż ze sklepu)

Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).  

Dzisiaj polecamy łatwy przepis na hummus. Domowy hummus jest bardzo łatwy do zrobienia i smakuje znacznie lepiej niż cokolwiek, co można kupić w sklepie. Można go serwować jako dip, pastę na chleb czy nawet podstawę sosu do makaronu czy sałatki.

 

Składniki:⁣⁣

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 1/2 szklanki (250 gramów) gotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny (1 duża cytryna)
  • 1/4 szklanki (60 ml) dobrze wymieszanego tahini
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek plus trochę do podania
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • Sól dla smaku
  • 2 do 3 łyżek stołowych (30 do 45 ml) wody z gotowej ciecierzycy lub z puszki
  • Trochę mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:⁣⁣⁣

  1. W blenderze połącz tahini i sok z cytryny i mieszaj przez 1 minutę. Ten czas sprawi, że tahini będzie bardziej kremowe, dzięki czemu hummus będzie bardziej gładki.
  2. Do tahini i soku z cytryny dodaj oliwę, mielony czosnek, kminek i 1/2 łyżeczki soli. Miksuj przez ok 1 minutę.
  3. Osusz i opłucz ciecierzycę (z puszki). Dodaj połowę ciecierzycy do blendera i miksuj przez 1 minutę. Zeskrob boki i spód miski, następnie dodaj pozostałą ciecierzycę i miksuj, aż będzie gęsta i dość gładka (1-2 min)
  4. Powoli dodawaj 2 do 3 łyżek wody, aż uzyskasz idealną konsystencję.
  5. Spróbuj i dodaj sól w razie potrzeby.
  6. Podawaj hummus z odrobiną oliwy z oliwek i mielonej papryki. 

Najlepiej smakuje podane w misce z kokosa 🥥

[product id="825, 826, 827"]

Porady:

💡 Domowy hummus przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
💡 Jeśli nie masz tahini (czyli pasty z nasion sezamu), możesz ją pominąć. Po prostu dodaj więcej oliwy z oliwek. Inną opcją jest użycie zamiast niego naturalnego niesłodzonego kremowego masła orzechowego.
💡 Serwuj jako dip, pastę na chleb czy nawet podstawę sosu do makaronu
 
 
Smacznego 🐼⁣⁣⁣

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium