Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).
Dzisiaj polecamy łatwy przepis na hummus. Domowy hummus jest bardzo łatwy do zrobienia i smakuje znacznie lepiej niż cokolwiek, co można kupić w sklepie. Można go serwować jako dip, pastę na chleb czy nawet podstawę sosu do makaronu czy sałatki.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 1/2 szklanki (250 gramów) gotowanej ciecierzycy
- 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny (1 duża cytryna)
- 1/4 szklanki (60 ml) dobrze wymieszanego tahini
- 1 mały ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek plus trochę do podania
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- Sól dla smaku
- 2 do 3 łyżek stołowych (30 do 45 ml) wody z gotowej ciecierzycy lub z puszki
- Trochę mielonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- W blenderze połącz tahini i sok z cytryny i mieszaj przez 1 minutę. Ten czas sprawi, że tahini będzie bardziej kremowe, dzięki czemu hummus będzie bardziej gładki.
- Do tahini i soku z cytryny dodaj oliwę, mielony czosnek, kminek i 1/2 łyżeczki soli. Miksuj przez ok 1 minutę.
- Osusz i opłucz ciecierzycę (z puszki). Dodaj połowę ciecierzycy do blendera i miksuj przez 1 minutę. Zeskrob boki i spód miski, następnie dodaj pozostałą ciecierzycę i miksuj, aż będzie gęsta i dość gładka (1-2 min)
- Powoli dodawaj 2 do 3 łyżek wody, aż uzyskasz idealną konsystencję.
- Spróbuj i dodaj sól w razie potrzeby.
- Podawaj hummus z odrobiną oliwy z oliwek i mielonej papryki.
Najlepiej smakuje podane w misce z kokosa 🥥
[product id="825, 826, 827"]