
Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).
Dzisiaj mamy dla Was roślinną propozycję na lunch - tofu słodko-kwaśne z żółtą papryką i cebulą oraz pysznie chrupiącym jarmużem, brązowym ryżem i chrupiącymi orzechami nerkowca.
- 15g orzechów nerkowca
- 1 cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka tamari
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300g twardego tofu
- 40g jarmużu
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 80g brązowego ryżu
- Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Z grubsza posiekaj jarmuż, ułóż na blasze do pieczenia ze szczyptą soli morskiej i wymieszaj z 1 łyżeczką oleju, rozprowadź na równej warstwie. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aż stanie się chrupiący.
- Pokrój żółtą paprykę i cebulę na małe kawałki. Drobno posiekaj chili (usuń nasiona, aby nie było tak bardzo ostre).
- Odcedź i opłucz tofu, a następnie osuszy ręcznikiem papierowym. Pokrój tofu w kostkę 2 cm.
- Zrób sos słodko-kwaśny: w małej misce wymieszaj tamari, przecier pomidorowy, syrop klonowy, ocet jabłkowy i połowę chili z 2 łyżkami zimnej wody.
- Włożyć mąkę kukurydzianą do miski ze szczyptą soli morskiej. Umieść kostki tofu w misce i równomiernie obtocz.
- Rozgrzej duży wok lub patelnię z 2 łyżeczkami oleju na średnim ogniu i smaż tofu przez 10 minut, od czasu do czasu obracając, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie. Dodaj sos i zmniejsz ogień. Gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Wsyp brązowy ryż do dwóch ciepłych misek obok słodko-kwaśnego tofu i chrupiącego jarmużu. Posyp orzechami nerkowca i pozostałym chili (w razie potrzeby).