Roślinnie Raz Dziennie: Słodko-kwaśne tofu z jarmużem 0
Przepis: Tofu słodko-kwaśne z jarmużem

Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).

Dzisiaj mamy dla Was roślinną propozycję na lunch - tofu słodko-kwaśne z żółtą papryką i cebulą oraz pysznie chrupiącym jarmużem, brązowym ryżem i chrupiącymi orzechami nerkowca.

Składniki:
  • 15g orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka tamari
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300g twardego tofu
  • 40g jarmużu
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 80g brązowego ryżu
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180C. Z grubsza posiekaj jarmuż, ułóż na blasze do pieczenia ze szczyptą soli morskiej i wymieszaj z 1 łyżeczką oleju, rozprowadź na równej warstwie. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aż stanie się chrupiący.
  3. Pokrój żółtą paprykę i cebulę na małe kawałki. Drobno posiekaj chili (usuń nasiona, aby nie było tak bardzo ostre).
  4. Odcedź i opłucz tofu, a następnie osuszy ręcznikiem papierowym. Pokrój tofu w kostkę 2 cm.
  5. Zrób sos słodko-kwaśny: w małej misce wymieszaj tamari, przecier pomidorowy, syrop klonowy, ocet jabłkowy i połowę chili z 2 łyżkami zimnej wody.
  6. Włożyć mąkę kukurydzianą do miski ze szczyptą soli morskiej. Umieść kostki tofu w misce i równomiernie obtocz.
  7. Rozgrzej duży wok lub patelnię z 2 łyżeczkami oleju na średnim ogniu i smaż tofu przez 10 minut, od czasu do czasu obracając, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i pieprz i smaż przez kolejne 5 minut, aż zmięknie. Dodaj sos i zmniejsz ogień. Gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  8. Wsyp brązowy ryż do dwóch ciepłych misek obok słodko-kwaśnego tofu i chrupiącego jarmużu. Posyp orzechami nerkowca i pozostałym chili (w razie potrzeby).
Smacznego!
 
Przepis pochodzi ze strony https://veganuary.com

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium