
Chcemy zachęcić Was do wypróbowania potraw opartych o produkty roślinne, dlatego w ramach wyzwania #roślinnierazdziennie pokazujemy różne przepisy na potrawy oparty o produkty roślinne, abyśmy spróbowali choć raz dziennie zjeść wegański posiłek (obojętnie który).
Dzisiaj polecamy na śniadanie lub podwieczorek - pudding ryżowy - idealny jeśli masz ochotę (lub potrzebujesz) ciepłego i słodkiego wsparcia 😋 Najlepiej uzupełnić go sezonowymi owocami (w lutym lokalnie będzie to jabłko i gruszka) i orzechami, aby dodać mu witamin i chrupkości 🍎🍐
Składniki:
- 100g ryżu
- 200ml wody
- 600ml napoju owsianego
- szczypta soli
- 1 laska oraz szczypta cynamonu
- 1 łyżka syropu z agawy (lub innego wybranego "słodzidła")
- Dodatki: jabłka, gruszki, mandarynki orzechy,
Sposób przygotowania:
- Ryż przepłucz zimną wodą.
- Do garnka włóż ryż, wodę, napój owsiany, sól i cynamon i gotuj na małym ogniu przez 30-40minut delikatnie mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż powinien być miękki, a konsystencja powinna być gęsta, wilgotna i kremowa.
- Pod koniec gotowania dodaj syrop z agawy.
Serwuj ciepłe luz zimne z wybranymi dodatkami posypane cynamonem.
Najlepiej smakuje podane w misce z kokosa 🥥
[product id="825, 826, 827"]
Smacznego 🐼