Pierniki to najlepsze świąteczne ciasteczka, święta bez pierników, to jakby nie święta. Pierniki są przepełnione smakiem, odwzajemniają uśmiech (lol) i mogą się nawet do Ciebie przytulić ;-) Podaj je z filiżanką świeżego mleka migdałowego i masz idealne warunki na świąteczny odpoczynek. Aha, Mikołaj też je pokocha!
Nasze wegańskie pierniki są łatwe do wykonania, nie wymagają żadnych skomplikowanych składników, ale za to są pyszne!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki mleka owsianego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Rozwałkowuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką.
- Wykrawaj pierniczki foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15 minut.
Kilka porad:
Ciasteczka będą wydawać się miękkie, gdy wyjmiesz je z piekarnika, ale nie bój się! Ciasteczka stwardną, gdy ostygną.
Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek, a także od tego, jak będą miękkie lub chrupiące. Pierwsza partia to dobry test dla Ciebie, aby określić, co działa w Twoim przypadku.
Pamiętaj, aby ozdabiać ciasteczka tylko wtedy, gdy są całkowicie schłodzone! Ponadto lukier jest nieco delikatny, więc układanie ciastek jeden na drugim w celu przechowywania może spowodować rozmazanie lukru.
Jeśli chcielibyście wydrukować sobie tę, to możecie ją za darmo pobrać tutaj: https://drive.google.com/file/d/1M2krKNOixa4fCBe35vaRL5vsEiuwH17q/view?usp=sharing