Roślinnie Raz Dziennie: Wegańskie pierniki + darmowa grafika do wydrukowania 0
Przepis: Wegańskie pierniki

Pierniki to najlepsze świąteczne ciasteczka, święta bez pierników, to jakby nie święta. Pierniki są przepełnione smakiem, odwzajemniają uśmiech (lol) i mogą się nawet do Ciebie przytulić ;-) Podaj je z filiżanką świeżego mleka migdałowego i masz idealne warunki na świąteczny odpoczynek. Aha, Mikołaj też je pokocha! 

Nasze wegańskie pierniki są łatwe do wykonania, nie wymagają żadnych skomplikowanych składników, ale za to są pyszne!

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:⁣⁣

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  3. Rozwałkowuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką.
  4. Wykrawaj pierniczki foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 15 minut.

Kilka porad:

Ciasteczka będą wydawać się miękkie, gdy wyjmiesz je z piekarnika, ale nie bój się! Ciasteczka stwardną, gdy ostygną.

Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek, a także od tego, jak będą miękkie lub chrupiące. Pierwsza partia to dobry test dla Ciebie, aby określić, co działa w Twoim przypadku. 

Pamiętaj, aby ozdabiać ciasteczka tylko wtedy, gdy są całkowicie schłodzone! Ponadto lukier jest nieco delikatny, więc układanie ciastek jeden na drugim w celu przechowywania może spowodować rozmazanie lukru.

Jeśli chcielibyście wydrukować sobie tę, to możecie ją za darmo pobrać tutaj: https://drive.google.com/file/d/1M2krKNOixa4fCBe35vaRL5vsEiuwH17q/view?usp=sharing 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium