Wege Tłusty Czwartek, czyli jak zrobić i gdzie kupić wegańskie pączki 0
Wege Tłusty Czwartek, czyli jak zrobić i gdzie kupić wegańskie pączki

Tłusty czwartek to znane i lubiane święto ... obżarstwa. Nie tylko możemy w tym dniu pozwolić sobie zjeść coś tłustego, tj. pączka, ale wręcz jesteśmy do tego zmuszeni, bo nie zjedzenie chociażby jednego pączka może przynieść pecha w nadchodzącym roku, a przecież nikt nie chce brać na siebie takiego ryzyka ;-) Dla tych wszystkich, którzych wolą "dmuchać na zimne" przygotowaliśmy wpis, w którym znajdziecie zarówno przepis na przepyszne (wegańskie) pączki do zrobienia w domu, jak i listę miejsc w całej Polsce, gdzie możecie kupić wegańskie pączki. 

Przepis na tradycyjne pączki, ale w wersji wegańskiej 

Wypróbowaliśmy kilka(naście) przepisów na wegańskie pączki i polecamy Wam przepis od WegAnki.

Składniki (na ok. 20 niedużych pączków):

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)
  • 1 szklanka napoju sojowego
  • 1/3 szklanki podgrzanego oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki spirytusu (2 łyżki spirytusu, 1 ekstraktu z wanilii - też na alkoholu)
  • olej do smażenia
  • marmolada różana i ulubione dodatki

Przepis:

  1. Do 1 szklanki ciepłego napoju sojowego dodajemy rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 
  2. Po tym czasie do drożdży dodajemy stopniowo mąkę oraz cukier puder. Po dodaniu mąki dodajemy ciepły olej, a następnie spirytus, cały czas ugniatając ciasto.
  3. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na 1 godzinę (przykryte talerzem bądź ściereczką).
  4. Ciasto wyjmujemy, podsypujemy blat mąką, ugniatamy je jeszcze przez chwilę i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka, które układamy na blacie (również podsypanym mąką). Pączki przykrywamy ściereczką i czekamy aż dobrze wyrosną, około 30 minut.
  5. Około litr oleju porządnie rozgrzewamy. Zanim wrzucicie pączki sprawdzcie czy ciasto się dobrze smaży wrzucając kawałek na próbę. 
  6. Pączków nie należy smażyć na dużym ogniu, wystarczy średni, nie może być za mocny. Do garnka wrzucamy po 3 pączki, smażymy z każdej strony przez 3 minuty. Najlepiej jest zacząć smażyć pączki z tej wyrośniętej, górnej strony, wtedy ta dolna ma czas wyrosnąć i robią się okrągłe, a także powstaje jaśniejszy pasek w poprzek pączka.
  7. Pączki odkładamy na ręcznik papierowy, nadziewamy marmoladą, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Uwaga: za każdym razem, gdy w przepisie jest czas na "pracę drożdzy" to potraktujcie to poważnie i zostawcie je na ten czas w spokoju :-) 

Przepis pochodzi od Ani, która prowadzi roślinnego bloga www.weganka.com

Gdzie kupić wegańskie pączki 

Na szczęście liczba osób, które poszukują roślinnej alternatywy do tradycyjnych pączków zwiększa się, dlatego i lista miejsc, gdzie takie pączki możecie kupić również. Poniżej znajdziecie wybrane miejsca, gdzie możecie zgłosić się w czwartek po pysznego pączucha! Miasta są ułożone w porządku alfabetycznym. 

Białystok

Gdańsk

Katowice

Kraków

Łódź

Poznań

Szczecin

Toruń

Warszawa

Wybraliśmy tylko kilka miejsca w każdej dzielnicy. Całą listę znajdziecie na stronie www.wege-warszawa.pl 

Wrocław

Smaczego :-)

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl