Jak naturalnie czyścić plastikowe, drewniane i bambusowe deski do krojenia? 0
Jak naturalnie czyścić plastikowe, drewniane i bambusowe deski do krojenia?

Niezależnie od używanej deski do krojenia należy ją odpowiednio wyczyścić po każdym użyciu, aby uniknąć pozostawiania cząstek jedzenia lub bakterii powodujących choroby przenoszone przez żywność! W naszym poradnik dowiesz się:

  • Jak czyścić plastikowe, drewniane i bambusowe deski do krojenia używając naturalnych środków?
  • Jak długo bakterie mogą żyć na desce do krojenia?
  • Jak często należy czyścić deskę do krojenia?
  • Jakimi środkami czyszczącymi najlepiej czyścić deskę do krojenia?
  • Jak czyścić i dezynfekować plastikową lub silikonową deskę do krojenia?
  • Jak czyścić i dezynfekować drewnianą deskę do krojenia?
  • Jak czyścić i dezynfekować bambusową deskę do krojenia?

Brudzenie rąk w kuchni to zabawne zajęcie dla całej rodziny, ale czyszczenie i dezynfekcja mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia wszystkim bezpieczeństwa. Bakterie mogą z łatwością przemieszczać się po powierzchniach, dlatego należy pamiętać o częstym czyszczeniu kuchni i narzędzi.

Większość z nas ma deskę do krojenia, plastikową, drewnianą lub bambusową. Niezależnie od używanej deski do krojenia należy ją odpowiednio wyczyścić po każdym użyciu, aby uniknąć pozostawiania cząstek jedzenia lub bakterii powodujących choroby przenoszone przez żywność! 

Jak długo bakterie mogą żyć na desce do krojenia?

Dr Shaffner, mikrobiolog i profesor, dokonał przeglądu badań i stwierdził, że bakterie na desce do krojenia mogą się podwoić po 10 minutach użytkowania, niezależnie od tego, czy kroi się surowe mięso, czy warzywa. Bakterie znalezione w Safefood mogą przetrwać na powierzchniach kuchennych przez 1 godzinę, a E.coli może przetrwać do 24 godzin!

Zakładanie, że plastikowe deski do krojenia są bardziej sanitarne niż drewno, jest mylące. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje ryzyko dla bakterii, niezależnie od materiału deski do krojenia. Różnica polega na tym, jak dobrze Twoja deska do krojenia wytrzymuje zużycie i czy są szczeliny, w których mogą się osadzać bakterie i cząstki.

Gdy na desce do krojenia pojawią się zadrapania i rowki, bakterie łatwiej się w nią wbiją. Dlatego plastik lub drewno są bardziej podatne na bakterie, podczas gdy gęste materiały, takie jak bambus, są mniej podatne na zadrapania – a zatem być może bakterie.

Jak często należy czyścić deskę do krojenia?

Dobrym pomysłem jest wyrobienie nawyku czyszczenia deski do krojenia naturalnym środkiem czyszczącym po każdym użyciu. Jeśli przygotowujesz mięso na desce do krojenia, jeszcze ważniejsze jest czyszczenie i dezynfekcja po każdym użyciu. 

Jakimi środkami czyszczącymi najlepiej czyścić deskę do krojenia?

Aby prawidłowo wyczyścić deskę do krojenia, będziesz potrzebować środków czyszczących i narzędzi dostosowanych do materiału, z którego wykonana jest deska do krojenia.

Środki do czyszczenia plastikowych desek do krojenia

Plastikowe deski do krojenia zazwyczaj można myć w zmywarce i w ten sposób można je czyścić i dezynfekować. Aby skutecznie wyczyścić plastikową deskę do krojenia w zmywarce, użyj detergentów na bazie naturalnych składników. Są one nie tylko skuteczne, jak te konwencjonalne, ale przede wszystkim bezpieczne dla nas i przyrody. 

Jeśli chcesz ręcznie umyć plastikową deskę do krojenia, to polecamy kostkę do zmywania naczyń, szczotkę z naturalnego włosia lub gąbkę naturalną:

[product id="1577, 2424, 3376"]  

Jak czyścić plastikową deskę do krojenia

Użyj mieszanki gorącej wody z mydłem i szczotki do wyszorowania plastikowej deski do krojenia. Postaraj się wyszorować wszelkie szczelin, aby usunąć wszystkie cząstki jedzenia lub bakterie. Opłucz deskę do krojenia i pozostaw do wyschnięcia lub wytrzyj szmatką lub ręcznikiem.

Aby zdezynfekować plastikową lub silikonową deskę do krojenia, możesz użyć roztworu białego octu. Całkowicie pokryj plastikową deskę do krojenia octem i pozostaw na co najmniej pięć minut. Umyj i ponownie wysusz.

Środki do czyszczenia drewnianych desek do krojenia drewna

Drewniane deski do krojenia są czyszczone nieco inaczej niż plastikowe. Po pierwsze, nie należy wkładać deski do krojenia do zmywarki, a myć wyłącznie ręcznie. Do czyszczenia deski do krojenia po użyciu potrzebujesz cytryny i soli oraz następujących środków: 

[product id="1577, 2424, 3376"]

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia

  1. Najpierw zetrzyj nadmiar zanieczyszczeń. W razie potrzeby możesz użyć skrobaka, aby poluzować przyklejone jedzenie.
  2. Następnie wyszoruj deskę mieszanką wody i detergentu lub delikatnego mydła. Zwróć szczególną uwagę na miejsca z rowkami lub zadrapaniami, w których mogą znajdować się bakterie.
  3. Pozwól desce do krojenia wyschnąć w pozycji pionowej.

Zalecamy dokładne czyszczenie co kilka tygodni.

Co jakiś czas polecamy również głębokie czyszczenie: 

  1. Delikatnie natrzyj deskę solą i połową cytryny.
  2. Pozwól, aby roztwór soli i cytryny uformował się w pastę i wyschnął.
  3. Po całkowitym wyschnięciu zeskrob go skrobaczką (lub użyj szpatułki).
  4. Umyj i osusz deskę.
  5. Całkowicie pokryj plastikową deskę do krojenia octem i pozostaw na co najmniej pięć minut.
  6. Umyj i ponownie wysusz.

Środki do czyszczenia bambusowych desek do krojenia

Bambusowe deski do krojenia są trwałe i łatwe w utrzymaniu. Bambus jest gęstym drewnem i lepiej trzyma się noży; nie ma nacięć i rowków, które powstają w innych deskach do krojenia. Czyszczenie bambusowej deski do krojenia jest podobne do czyszczenia drewna i plastiku, ale wymaga miękkiej szmatki zamiast szorowania szczotką.

Jak czyścić bambusową deskę do krojenia

Zalecamy natychmiastowe czyszczenie deski bambusowej, aby uniknąć plam. Nie wkładaj bambusowej deski do krojenia do zmywarki ani nie pozwól jej zanurzyć się w wodzie. Może to spowodować wypaczenie lub uszkodzenie powłoki ochronnej.

Podobnie jak drewniane deski do krojenia, bambusową deskę najlepiej czyścimy gorącą wodą i naturalnym środkiem do mycia naczyń. Uważaj na swoją bambusową deskę, ponieważ nie jest tak twarda jak drewniana i nie powinna być mocno skrobana ani szorowana.

  1. Najpierw zetrzyj nadmiar zanieczyszczeń.
  2. Następnie ściereczką umyj deskę bambusową mieszanką wody i środka do mycia naczyń.
  3. Osusz ręcznikiem.

Bambus ma właściwości antyseptyczne, ale należy go zdezynfekować. Wybierz mieszankę wody i białego octu (stosunek jeden do jednego). Natrzyj bambusową deskę mieszanką, zostaw na kilka minut, umyj i osusz. Następnie posyp deskę sodą oczyszczoną. Użyj miękkiej gąbki, aby wetrzeć sodę oczyszczoną w bambusową deskę, skupiając się na wszelkich plamach. Pozostaw na kilka minut, a następnie spłucz ciepłą wodą i wytrzyj suchą szmatką.

Nie zapomnij o konserwacji bambusowej deski do krojenia przez okresowe nakładanie spożywczego oleju mineralnego. 

Interesują Cię tematy związane z eko-domem? Przeczytaj nasze inne artykuły:

Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium