
Świeżo zebrane truskawki mają niesamowity smak, ale nie przetrwają długo w temperaturze pokojowej bez rozwoju zarodników pleśni. Dowiedz się, jak najlepiej przechowywać truskawki, aby dłużej zostały świeże.
Truskawki są bardzo zdrowe, zawierają wiele przeciwutleniaczy i witamin. Są również niskokaloryczne, zawierają tylko około 32 kalorii na pół filiżanki. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i manganu, a także zawierają przyzwoite ilości kwasu foliowego (witaminy B9) i potasu. Truskawki są bardzo bogate w przeciwutleniacze i związki roślinne, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca i kontrolę poziomu cukru we krwi.
Jak przechowywać świeże truskawki?
Jeśli chcesz przedłużyć okres przydatności do spożycia truskawek, przenieś je do lodówki. Najlepszym sposobem na to jest przechowywanie ich w jednej warstwie w hermetycznym pojemniku zgodnie z poniższymi krokami.
- Umyj truskawki tylko wtedy, gdy masz ochotę je zjeść. Mycie truskawek natychmiast wystawia je na działanie wilgoci, a wilgoć na świeżych truskawkach powoduje ich pleśń. Przechowuj nieumyte truskawki w lodówce i myj truskawki tylko tuż przed ich zjedzeniem.
- Nie krój truskawek na mniejsze części. Całe truskawki będą odporne na psucie się dłużej niż pokrojone kawałki truskawek. Zachowaj cały koszyk tak, jak znalazłeś je w sklepie spożywczym lub na targu rolniczym, i pozostaw nienaruszone szypułki.
- Wyłóż plastikowy lub szklany pojemnik ręcznikami papierowymi. Te ręczniki papierowe wchłoną wilgoć i zapobiegną pleśnieniu truskawek.
- Umieść truskawki w jednej warstwie w pojemniku. Jeśli możesz zmieścić wszystkie swoje truskawki w jednym pojemniku, to ułatwi sprawę. Jeśli potrzebujesz wielu pojemników, aby zachować tę pojedynczą warstwę, nie wahaj się użyć więcej niż jednego. Oczywiście można układać truskawki jedna na drugiej (tak jak w oryginalnym pojemniku), ale umożliwia to szybkie rozprzestrzenianie się pleśni z truskawki na truskawkę. Rozważ ułożenie ręcznika papierowego między warstwami, aby zminimalizować wilgoć i kontakt.
- Szczelnie zamknij pojemnik i umieść go w lodówce. Suche, hermetyczne truskawki mogą być przechowywane w lodówce przez siedem dni lub dłużej. Jednak dla najświeższego smaku będziesz chciał je zjeść wcześniej.
Czy kąpiel w occie utrzymuje świeżość truskawek?
Niektórzy domowi szefowie kuchni uważają, że truskawki najlepiej utrzymują się po pierwszym zanurzeniu w mieszance zawierającej jedną filiżankę białego octu i dwie szklanki wody. Następnie opłucz truskawki w durszlaku, aby usunąć pozostałości octu i zapach. Inni szefowie kuchni twierdzą, że ta metoda jest dobra w zapobieganiu pleśni, ale truskawki mogą więdnąć i sprawić, że smakują trochę gorzej.
Eksperymentuj w sezonie truskawkowym i sprawdź, która metoda sprawdzi się najlepiej u Ciebie!
Jak zamrozić truskawki?
W przeciwieństwie do świeżych truskawek przechowywanych w lodówce, truskawki należy myć przed ich zamrożeniem. Pozwól im wyschnąć na powietrzu, a następnie ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia, którą wsuwasz do zamrażarki w celu wstępnego zamrożenia. Po kilku godzinach wyjmij je i przenieś do torebek do zamrażania w celu długoterminowego przechowywania.
Mrożone truskawki mogą z łatwością przetrwać sześć miesięcy w zamrażarce. Świetnie smakują w lodach lub w koktajlach z malinami, jeżynami i jagodami. Możesz również rozmrozić mrożone truskawki i dodać je do ciasta na babeczki lub upiec w cieście z rabarbarem.
Interesuje Cię jak można wykorzystać resztki i mniej marnować? Przeczytaj nasze inne artykuły:
- Jak przedłużyć świeżość chleba? I co zrobić, gdy jest już czerstwy?
- Jak nie marnować jedzenia, czyli 11 produktów, które łatwo zamrozisz w kostkach
- Gotowanie bez marnowania, czyli 10 warzyw, które wyhodujesz z resztek
Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj, a więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj.