Przepis i lecznicze właściwości złotego mleka (w wersji wegańskiej) 0
Cudowne napój, czyli złote mleko w wersji wegańskiej

Czujesz się wypalony okresem zimowym i potrzebujesz naturalnego lekarstwa? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie przepis na "złote mleko", czyli wegański, bezmleczny i naturalnie słodzony napój-cud z kurkumą.

Dzięki swoim właściwościom leczniczym ten kremowy napój zapewni ci ciepło, którego potrzebujesz zwłaszcza w te chłodniejsze dni. 

Co to jest "złote mleko"?

Złote mleko jest tradycyjnym napojem ajurwedyjskim wytwarzanym z korzenia kurkumy (lub mielonej kurkumy), mleka (pierwotnie wytwarzany z mleka krowiego, ale można go również wytwarzać z napojów roślinnych i bezmlecznych, takich jak migdały i kokos), czarnego pieprzu i oleju.

Jednak w większości przepisów jest on również mieszany z innymi dobroczynnymi składnikami, takimi jak korzeń imbiru (lub mielony imbir). Chociaż jest całkowicie opcjonalny, można go słodzić nierafinowanymi cukrami, takimi jak daktyle i syrop klonowy.

Jakie są potencjalne korzyści ze spożywania Złotego Mleka?

Jeśli znasz kuchnię indyjską, prawdopodobnie znasz już kurkumę. Kurkuma znana jest przede wszystkim ze swoich niesamowitych właściwości leczniczych.

Badania pokazują, że kurkuma ma wiele składników, które są dobre dla naszego zdrowia, ale najlepiej zbadanym i znanym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina. Jej stosowanie sięga starożytnej ajurwedyjskiej praktyki, która promuje holistyczne zdrowie organizmu dzięki właściwościom przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, przeciw próchniczym i przeciwzapalnym.

Spożywanie jedzenia i napojów z kurkumy, takich jak to złote mleko może pomóc w:

  • w zgadze i niestrawnościach,
  • zminimalizowaniu bólu stawów i zmniejszaniu stanów zapalnych,
  • walczaniu różnych infekcji i wzmacnia odporność dzięki właściwościom antybakteryjnym,
  • uzyskaniu zdrowej, lśniącej skóry,
  • opóźnieniu cukrzycy, ponieważ przeciwzapalne i przeciwutleniające właściwości kurkuminy pomagają zmniejszyć poziom insuliny. To także sposób na zwiększenie efektu leków przeciw cukrzycy.
  • chronieniu mózg i poprawie pamięci. Badania pokazują, że kurkumina może zwiększać poziomy neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). BDNF to związek, który pomaga twojemu mózgowi tworzyć nowe połączenia i promuje wzrost komórek mózgowych.

Dlaczego dodajemy czarny pieprz i olej do Złotego Mleka?

Najpierw zacznijmy od tego, dlaczego używamy czarnego pieprzu. Jak omówiliśmy wcześniej, kluczowy związek w kurkumie nazywa się kurkuminą. To sprawia, że kurkuma jest dla nas tak zdrowa i dobra. Niestety dla nas, nasze ciała nie są w stanie wchłonąć (do naszych jelit i krwiobiegu) kurkuminy, gdy spożywamy ją sama. Tutaj przychodzi nam z pomocą czarny pieprz. Jeden z aktywnych składników czarnego pieprzu, piperyna, znana jest z tego, że pomaga nam wchłaniać kurkuminę, gdy wchodzą ze sobą w interakcje. Innymi słowy, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu pomaga naszemu ciału czerpać korzyści z tej magicznej złotej przyprawy.

Po drugie, pomówmy o tym, dlaczego używamy oleju kokosowego. Kurkumina ma słabą rozpuszczalność w wodzie. Innymi słowy, abyśmy mogli w pełni wykorzystać swój potencjał, kurkuma musi wejść w kontakt z olejem. Możesz do złotego mleka użyć oleju kokosowego, ponieważ jest on powszechnie dostępny, ale jeśli masz dostęp to możesz również uzyć np ghee.

Tutaj możesz zapytać, ile oleju kokosowego powinienem użyć? Uważam, że większość przepisów wykorzystuje łyżkę oleju na 2 porcje, które (w zależności od używanego mleka) dają około 2 szklanki kurkumowego złotego mleka.

Dlaczego nie polecamy mleka gotować?

Jeśli przeczytasz poniższy przepis, zobaczysz, że nie polecamy mleka gotować. Raczej doprowadzić do łagodnego wrzenia i podawać. Jest to celowe, ponieważ gotowanie kurkumy przez długi czas może prowadzić do utraty związku kminku, który jest w kurkumie. 

Jednocześnie polecamy pić mleko gorące / ciepłe, bo wtedy najlepiej wchłania się kurkuma. 

Kiedy jest najlepszy czas, żeby pić złote mleko? 

Większość ludzi woli pić mleko z kurkumą tuż przed snem. Jest to szczególnie przydatne, gdy czujesz się zły wpływ pogody. Z tego powodu niektórzy nazywają ten napój „złotą pigułką na noc”, ponieważ wypijanie szklanki kurkumowego złotego mleka przed snem znane jest z jego zdolności do walki z kaszlem w nocy, co, miejmy nadzieję, powoduje bardziej spokojny sen.

Warto jednak wtedy pić mleko z kurkumą bez cukru albo bardzo dobrze umyć zęby po spożyciu.

Przepis na wegańskie złote mleko z kurkumą

Składniki

  • 2 ½ szklanki niesłodzonego napoju migdałowego lub kokosowego
  • 1 laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, bardziej jako dekorację na końcu
  • 2 cm świeżej kurkumy (w plasterkach) lub 1 ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 cm świeżego imbir (w plasterkach) lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego (do smaku)

Instrukcja:

  • Umieść napój, laskę cynamonu, kurkumę, imbir, olej kokosowy i czarny pieprz w małym rondlu.
  • Gotuj, często mieszając, aż napój będzie ciepły, ale nie wrzący.
  • Spróbuj i dodaj syrop klonowy/daktylowy w zależności od potrzeb
  • Jeśli użyłeś świeżej kurkumy i imbiru, przelej napój przez sitko do filiżanek. Jeśli nie, rozej na dwa kubki.
  • Posyp zmielonym cynamonem.

Na zdrowie!

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl