
Czy wiesz, że z resztek możesz zrobić domowy bulion warzywny? Tak, z resztek, które normalnie trafiłyby na kompost, lub, co gorsze, w koszu na śmieci. Ten prosty przepis pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze na zakupach spożywczych i przygotować pyszne, aromatyczne zupy i posiłki!
Jeśli nie lubisz wyrzucać końcówek, łodyg i warzyw, ten przepis jest dla Ciebie. Ja zaczęłam od zbierania obierków i skrawów z warzyw za każdym razem, gdy siekałam warzywa to wkładałam je do torebek do zamrażania, aż wystarczyło ich do napełnienia garnka, a następnie gotowałam z tego bulion.
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten bulion warzywny, byłam zdumiona, jak dobrze smakuje. Zacząłem zbierać wszystkie resztki warzyw w ciągu tygodnia i robić garnek bulionu w weekendy, który mogę wykorzystać w następnym tygodniu do robienia zup czy sosów.
Jak zrobić bulion z resztek
Przygotowanie:
- Usuń wierzchołki/spód/skórki/łodyżki z wszelkich przygotowywanych warzyw.
- Umieść resztki w torebce i zamróź. Warzywa mogą pozostać zamrożone do 6 miesięcy. Kontynuuj w ten sposób, aż torebka będzie pełna.
- Wrzuć warzywa do garnka i napełnij ¾ garnka (lub do momentu, gdy resztki zaczną wypływać na powierzchnię) wodą.
- Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie gotuj przez co najmniej 30 minut.
- Możesz również dodać trochę ziół i przypraw do smaku bulionu. Dodaj trochę czarnego pieprzu, bazylii, oregano, szałwii, tymianku, pietruszki, rozmarynu lub liścia laurowego, gdy gotuje się bulion, aby uzyskać dodatkowy smak. Możesz również dodać 1 łyżkę odżywczych drożdży, sosu sojowego lub koncentratu pomidorowego do bulionu pod koniec gotowania, aby uzyskać więcej smaku umami.
- Odcedź wodę z warzyw.
- Przechowuj w lodówce do 4 dni lub możesz bulion zamrozić do 3 miesięcy.
Czy mogę użyć starych warzyw?
Pewnie! Starsze warzywa, takie jak papryka, która być pomarszczone lub marchew lub seler, które są wiotkie i nie są już chrupiące, świetnie nadają się do przygotowania domowego bulionu.
Jak stosować bulion warzywny?
Użyj bulionu warzywnego w każdym przepisie, który wymaga bulionu. Świetnie sprawdza się do aromatyzowania wegańskich zup, dodawany do wegańskich sosów do makaronów, wegańskich sosów lub w domowych przepisach na seitan.
Taki bulion świetnie smakuje również sam. Uwielbiam dodawać do niego trochę mleka owsianego lub mleka sojowego i pić jako gorący, kremowy napój.
Dodatkowe wskazówki
- Kilka kropel kurkumy nada Twojemu bulionowi piękny złoty kolor i doda również korzyści odżywczych.
-
Unikaj warzyw takich jak brukselka, brokuły lub kalafior, ponieważ dodadzą gorzkiego smaku Twojemu bulionowi
-
Nie używaj zgniłych warzyw, które mają nieprzyjemny zapach. Nie jest to zdrowe, ale również wywar nie będzie miał dobrego smaku.
-
Unikaj obierania warzyw nieekologicznych, jeśli obawiasz się chemikaliów lub pestycydów.
- Zmyj brud lub ziemię z końców łodyg.
Czy mogę wyrzucić gotowane warzywa na kompost?
Tak, ale jeśli kompostujesz warzywa, po prostu nie dodawaj soli do bulionu, dopóki nie odcedzisz z bulionu resztek warzyw. W ten sposób nie dodasz niechcianej soli do swojego kompostu.
Interesuje Cię jak można wykorzystać resztki i mniej marnować? Przeczytaj nasze inne artykuły:
- Jak przedłużyć świeżość chleba? I co zrobić, gdy jest już czerstwy?
- Jak nie marnować jedzenia, czyli 11 produktów, które łatwo zamrozisz w kostkach
- Gotowanie bez marnowania, czyli 10 warzyw, które wyhodujesz z resztek
Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj, a więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj.
Jola
Dzięki za przepis! Zrobiłam i wyszedł PYSZNY!