Jak zmniejszyć czas spędzany na myciu naczyń 0
Jak zmniejszyć czas spędzany na myciu naczyń

Jeśli tak, jak ja, gotujesz od podstaw wiele podstawowych produktów jak chleb na zakwasie, sosy, a do tego używasz też słoików do wszystkiego (fermentacja, zakupy, zamrażanie, przechowywanie), to naturalnie liczba naczyń do umycia piętrzy się. Ponieważ jednak uważam, że jest to niewielka cena za przepyszne jedzenie, to przygotowałam wskazówki, które pomogą zmniejszyć liczbę zmywanych naczyń, jednocześnie oszczędzając cenne zasoby — wodę, energię i Twój czas.

Zmniejsz liczbę naczyń, kubków, itd

Gdybyśmy mieli 100 kubków w naszej szafce, w pewnym momencie znalazłbym 100 brudnych kubków rozrzuconych po całym domu. Nie testowałam tej hipotezy, ale opieram ją na wieloletnich obserwacjach. Mając mniej kubków dostępnych do zabrudzenia, nigdy nie napotykamy zniechęcającej liczby kubków do umycia. Posiadanie mniejszej liczby kubków zwiększa również prawdopodobieństwo, że członkowie rodziny ponownie użyją „brudnego” kubka, z którego pili wodę wcześniej w ciągu dnia.

Pozbądź się specjalnych narzędzi

Jeśli masz serce nastawione na ten dozownik ciasta naleśnikowego, aby na przykład zrobić naleśniki o jednakowych rozmiarach, spróbuj ponownie użyć miarki, do której wlałeś płynne składniki podczas mieszania ciasta. Narzędzia przeznaczone tylko do jednego zadania powodują więcej pracy, ponieważ teraz masz tę dodatkową rzecz, którą musisz umyć. Wymaga również cennego miejsca do przechowywania.

Gotuj dania jednogarnkowe

Gotuj dania jednogarnkowe, takie jak chili, zupy lub curry i myj, cóż, jeden garnek zamiast dwóch lub trzech. Lub ugotuj posiłek, taki jak frittata, shakshuka lub placek pasterski na żeliwnej patelni.

Gotuj potrawy "do ręki"

Jedzenie bez sztućców i talerzy zmniejszy liczbę naczyń podczas rozrywki. Ostatnio robię calzone na zakwasie. Zasadniczo rozwałkuj ciasto, wypełnij połowę skorupy różnymi dodatkami, złóż ciasto w poprzek nadzienia i sklej krawędzie, dociskając je do siebie mokrymi palcami. Pieczemy, kroimy, jemy — żadne przybory nie są potrzebne.

Gotuj więcej za jednym razem

Jeśli masz zamiar narobić bałaganu w kuchni, spraw, by było warto i potrój przepis. Z tej samej liczby potraw uzyskasz trzy razy więcej jedzenia — stosunek trzy do jednego. Zamroź część jedzenia, aby cieszyć się nim później.

Zaplanuj swoją strategię gotowania

Powiedzmy, że masz ochotę na ciasto — to zawsze dobry pomysł! Wolę szybko robić ciasto w robocie kuchennym, ale nie lubię myć miski robota kuchennego. Więc użyję go przynajmniej kilka razy przed myciem. Podczas gdy ciasto stygnie, mogę zmienić ostrze tarczy do krojenia, aby pokroić jednolite plasterki jabłka na galaretkę jabłkową. Gdybym zrobiła dużo ciasta, w pustej teraz misce mogłabym zrobić cytrynowe nadzienie do tarty. Trzy zastosowania, jedno mycie, dwa desery. Lub więcej, jeśli zrobię dodatkowe ciasto do pieczenia później.

Gotuj w żeliwnych naczyniach

Żeliwo czyści się (zwykle) za pomocą odrobiny wody i loofah lub szczotki, aby usunąć przyklejone kawałki jedzenia. Nawet to calzone możesz również upiec w żeliwnej brytfance zamiast na natłuszczonej blasze do ciastek, aby mniej szorować.

Nie myj czystych rzeczy

Sucha miarka do mąki prawdopodobnie wymaga jedynie wytarcia. Lub trzymaj miarkę na jedną filiżankę w słoiku z mąką i używaj jej w kółko. Podobnie, po opróżnieniu słoika z suszoną fasolą, jeśli wygląda na czysty, napełnij go ponownie fasolą bez mycia.

Dodatkowo, choć nie sugeruję podawania jedzenia na brudnych talerzach, ale możesz pić herbatę lub kawę z tego samego kubka przez cały dzień i nie umrzesz.

Myj na bieżąco

Wycieranie rozlanych płynów na bieżąco, zwracanie składników do spiżarni po ugotowaniu i regularne opróżnianie wiadra z kompostem, aby nowe resztki jedzenia na desce do krojenia miały gdzie się podziać, wszystko to sprawi, że sprzątanie będzie bardziej wydajne.

Nie będziesz też musiał przeszukiwać zapodzianych narzędzi lub naczyń, gdy ich potrzebujesz, ponieważ Twoja kuchnia, nawet jeśli jest brudna, pozostanie w pewnym stopniu zorganizowana.

Zeskrob naczynia natychmiast po jedzeniu

Aby szybko usunąć resztki jedzenia z naczyń, chwyć (brudny) widelec lub nóż i zeskrob kawałki do wiadra z kompostem. Nie wymaga wody.

Namocz naczynia w zlewie przed myciem

Umieścić naczynia w zlewie podwójnym (korek zamknięty) lub w misce umieszczonej w zlewie. Gdy myjesz jabłko lub płuczesz ręce lub napełniasz szklankę wodą, rób to nad umywalką/misą/miską, aby zebrać wodę i namoczyć naczynia. Zmywanie namoczonych naczyń wymaga mniej czasu i wysiłku.

Opłucz kilka naczyń jednocześnie

Po umyciu naczyń napełnij tę umywalkę / miskę / miskę czystą wodą i zanurz w niej namydlone naczynia, aby je wypłukać.

Uruchom (pełną) zmywarkę

Zmywarka zaoszczędzi Ci wiele godzin czasu. Ale pamiętaj, aby uruchamiać zmywarkę tylko przy pełnym załadowaniu. Bez względu na to, jak wydajna jest Twoja zmywarka, włączenie jej tylko do połowy załadunku powoduje marnowanie dwukrotnie większej ilości wody.

Trenuj swoją rodzinę

Chyba że chcesz sam zrobić wszystkie naczynia. Powiedz członkom rodziny, jakie korzyści odnoszą z przyjęcia nawyków wymienionych w tym poście: zaoszczędzą czas; będą w stanie znaleźć naczynie lub sztućce, kiedy tylko będą ich potrzebować; ich ręce nie wyschną… sprawisz, że to zadziała.

Interesują Cię tematy związane z eko-domem? Przeczytaj nasze inne artykuły:

Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium