Roślinnie Raz Dziennie: Domowa granola 0
Roślinnie Raz Dziennie: Domowa granola

Przepis na domowe muesli jest niebezpieczny, bo szybko okaże się, że jest zdecydowanie smaczniejsze, tańsze i zdrowsze niż to gotowe ze sklepu. Możesz je zrobić dokładnie tak słodkie/słone/twarde/miękkie/owocowe/orzechowa jak tylko chcesz. Po prostu nie da się przebić świeżo upieczonego muesli z pysznymi i smacznymi składnikami z tym, co kupisz w sklepie.

Ponadto domowa granola jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. A jeśli zrobisz jej dużo, to możesz zachować ten świeżo upieczony smak, przechowując muesli w zamrażarce.

Poniżej podajemy przepis na domowe muesli, ale polecamy bawić się mieszankami i przyprawami i stworzyć swoją ulubioną granolę.

Składniki zdrowej granoli

Płatki owsiane. Zdrowe dla serca, pożywne, zachowują swój kształt podczas pieczenia.

Orzechy i / lub nasiona: orzechy włoskie, które są bogate w kwasy Omega-3, migdały całe lub w kawałkach, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, pistacje, orzechy makadamia i nasiona słonecznika.

Olej nierafinowany. Olej sprawia, że granola jest chrupiąca i nie można jej się oprzeć. Możesz użyć również oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jeśli chcesz, aby granola była bardziej pikantna lub masła orzechowego, np. migdałowego. 

Naturalny słodzik. Syrop klonowy, syrop daktylowy czy też miód. Jako bonus, te naturalne słodziki dodają Twojej muesli wyjątkowo pyszny smak, którego nie dałby cukier.

Sól i przyprawy. W przypadku aromatycznej granoli nie pomijaj soli. Możesz dodać również cynamon lub mielony imbir, aby uzyskać subtelną rozgrzewającą przyprawę.

Suszone owoce. Dodają dodatkowej słodyczy, ciągnącej się konsystencji i nieodpartego owocowego smaku.

Opcjonalne mieszanki. Aby uzyskać świeży smak cytrusów, przed pieczeniem wmieszaj świeżą skórkę cytrusową (do 2 łyżeczek) do ciasta. Możesz dodać chipsy czekoladowe po całkowitym ostygnięciu muesli (w przeciwnym razie się stopią). Jeśli chcesz dodać niesłodzone płatki kokosowe, możesz dodać je w połowie pieczenia, aby ich nie spalić.

Przepis na cynamonową granolę z syropem klonowym 

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów (grubo posiekanych)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
  1. W misce wymieszaj ze sobą suche składniki (płatki, migdały, nasiona i cynamon)
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuść syrop klonowy i masło migdałowe.
  3. Dodaj rozpuszczone masło z syropem do mieszanki owsianej i dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową i wylej na nią masę.
  5. Piecz przez 20 minut w 180C.
  6. Pozostaw do ostygnięcia na tacy, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku.
Smacznego!

przepis stworzył Wrapped In Newspaper

Ekologiczne produkty do pieczenia

Do pieczenia polecamy wielorazowe maty silikonowe Agreena oraz ekologiczny papier do pieczenia If You Care:

[product id="2228, 2227, 1175"] 

Roślinnie Raz Dziennie to nasze wyzwanie, aby (przynajmniej) raz dziennie zjeść posiłek oparty wyłącznie o produkty roślinne, bo to wybór dobry dla Ciebie i dla planety.⁣⁣⁣ Propozycje wegańskich przepisów znajdziecie na naszym blogu, Facebooku oraz Instagramie wpisując #roślinnierazdziennie.

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium