
Dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na wegańską zupę z czerwonej soczewicy. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Gotowi na kulinarne doznania? To zaczynamy!
Składniki na wegańską zupę z soczewicy:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki warzywnego bulionu
- 2 szklanki szpinaku baby
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój w kostkę marchewki i cebulę. Posiekaj czosnek.
- Przepłucz soczewicę.
- Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Dodaj marchewkę i cebulę i smaż, aż zmiękną, około 5 minut. Dodaj czosnek i przyprawy. Gotuj, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty.
- Dodaj soczewicę, pomidory i bulion, wymieszaj do połączenia i zagotuj. Przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka, od 18 do 22 minut.
- Zdejmij z ognia i dodaj szpinak. Podawaj z kawałkami chleba na ciepło!
O nas
Jesteśmy zaangażowani w promowanie zdrowego stylu życia i zrównoważonego rozwoju. Nasza misja to dostarczanie informacji, które pomogą Ci żyć zdrowiej i bardziej ekologicznie. Dziękujemy za czytanie i dołączenie do nas w naszej misji! Więcej o nas przeczytasz tutaj!
Interesują Cię wegańskie przepisy? Mamy ich więcej:
- Wegański bulion z resztek warzyw
- Przepis na domowe kimchi. Twoje zdrowie Ci za to podziękuje!
- Wegański czekoladowy chleb bananowy
O Roślinnie Raz Dziennie
Jesteśmy sklepem 100% wegańskim i promujemy weganizm również w naszej diecie. Roślinnie Raz Dziennie to nasze wyzwanie, aby (przynajmniej) raz dziennie zjeść posiłek oparty wyłącznie o produkty roślinne, bo to wybór dobry dla Ciebie i dla planety. Propozycje wegańskich przepisów znajdziecie na naszym blogu (TUTAJ).