Zrób To Sam: Domowy nawóz ze skórki z banana 0
Zrób To Sam: Domowy nawóz ze skórki z banana

Jeśli oglądaliście „Powrót do przyszłości”, to wiecie, że skórki z banana są świetnym paliwem ;-) Ale jeśli akurat nie masz w garażu DeLorean, możesz wykorzystać je jako "paliwo" do swojego ogrodu, bo te "obślizgłe" skórki od bananów sprawią, że Twoi mali zieleni przyjaciele będą bardzo szczęśliwi!

Dlaczego warto wykorzystać banany do nawozu?

Banany to super jedzenie, a skórki są pełne składników odżywczych, których pragnie Twoja roślinność. Przede wszystkim jest to oczywiście potas. Potas bardzo pomaga ogólnej sile rośliny. Sprawia, że ściany komórkowe są bardziej wytrzymałe na owocach. Pomaga również generować silniejsze pędy roślin i promuję zdrowy rozwój korzeni.
 
Fosfor ma następne najwyższe stężenie minerałów w skórkach bananów. To świetnie, bo twój ogród uwielbia fosfor! Fosfor jest niezbędny dla roślin "energicznych". Wspomaga kiełkowanie, zdrowe korzenie i wzmacnia produkcję kwiatów, pyłków i owoców.
 
Nie można zapominać, że skórki zawierają również wapń i magnez. Są one ważne dla zdrowego rozwoju Twojego ogrodu. Skórki bananów NIE zawierają azotu. Ale wapń pomaga w tworzeniu składników odżywczych w glebie, takich jak azot, bardziej dostępnych dla roślin.

Jak zrobić nawóz ze skórki bananowej?

Jak "przetransportować" te niesamowite składniki odżywcze z kuchni do ogrodu? Wprawdzie możesz podrzucać skórki z banana do swojego ogrodu, ale mamy dla Ciebie bardziej wydajne i estetyczne metody, tzn stworzenie nawozu. 
 
Nawóz ze skórki bananowej jest łatwa do wyprodukowania:

  1. Przygotuj słoik/pojemnik wypełniony do około 3/4 pojemności wodą i włóż go do lodówki
  2. Ilekroć zjesz banana, włóż skórkę do słoika
  3. Kontynuuj ten proces, aż pojemnik będzie pełny (lub po około tygodniu).
  4. Odcedź płyn do nowego pojemnika, a skórki odłóż na bok, bo nadal możesz ich używać
  5. Skoncentrowany płyn trzeba rozrzedzić mniej więcej w proporcjach 1 szklanka na ok 3,5 litra wody 

Nawóz jest bogaty w składniki odżywcze, ponieważ płyn powoli wydobywa potas, fosfor i składniki odżywcze ze skórki. Idealny do podlewania roślin ogrodowych.

Co zrobić ze skórkami wykorzystanymi do stworzenia nawozu?

Okej, więc zrobiłeś już nawóz, a teraz masz resztki obranych bananów. To wspaniale! Weź te skórki i zrób więcej jedzenia dla swoich roślin! Najłatwiej jest wrzucić skórki na kompost, ale jeśli go nie masz, albo chcesz stworzyć nowy, szybki nawóz, to włóż skórki do blendera z wodą, aby uzyskać nawóz w formie puree.

Możesz też wypróbować sproszkowaną skórkę z bananów, aby użyć ich później. Użyj suszarki do żywności, aby wysuszyć skórki (zwykle około 8-10 godzin w 70ºC) lub umieść je na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz je w piekarniku (bardzo niska temperatura) przez około 8-10 godzin. Ten piekarnik jednak nie brzmi bardzo ekonomicznie i ekologicznie, więc możesz im również po prostu pozwolić wysuszyć się na słońcu. Po wyschnięciu posiekaj je jak najdokładniej w maszynce lub młynku do kawy. Następnie możesz sproszkowaną skórkę bananową do swoich nowych nasion lub sadzonek podczas sadzenia.

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl