Wyrzucanie resztek warzyw i owoców to niewykorzystanie potencjału, jaki mają te części naszej diety. Okazuje się, że takie często ignorowane "odpadki" z warzyw i owoców mogą być w rzeczywistości bardzo zdrowe. W tym artykule zaprezentujemy 11 przykładów takich części warzyw i owoców, które warto wykorzystać w kuchni zamiast wyrzucać je na śmietnik.
Wg Banków Żywności aż 53% marnowanego jedzenia w Polsce, to żywność marnowana w naszych domach, dlatego bardzo promujemy gotowanie zero waste, czyli bez resztek.
1. Liście brokuła
Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw, ale większość z nas wyrzuca liście i łodygi tego warzywa, mimo że zawierają one równie dużo, jeśli nie więcej, składników odżywczych niż części, które zjadamy. Liście brokuła są pełne witaminy A, która jest fantastyczna dla dobrego widzenia, zapobiegania nowotworom i przeciwdziałania starzeniu się. Nie ma powodu, aby wyrzucać te liście, ponieważ są one całkowicie jadalne! Można je gotować jak kapustę, siekać i smażyć na patelni z zielonymi cebulkami, mięsem czy innymi składnikami, które lubisz.
2. Łodygi jarmużu
Chociaż większość z nas wyrzuca łodygi jarmużu, są one pełne wartości odżywczych, a istnieje wiele przepisów, które można wykorzystać, aby je dobrze wykorzystać. Rozważ na przykład gotowanie łodyg jarmużu na parze przez 10 minut (po uprzednim umyciu), a następnie smażenie ich na patelni z olejem słonecznikowym z dodatkiem chili i czosnku. Dzięki temu otrzymasz pyszne danie, które dostarczy dużej ilości błonnika i pomoże oczyścić układ trawienny. Jeśli nie masz jarmużu, równie dobrze sprawdzą się łodygi brokułu!
3. Skórki marchewki jako domowe leczenie skóry
Marchew można jeść wraz ze skórką, ale wiele osób przed gotowaniem lub pieczeniem obiera ją i wyrzuca zewnętrzną warstwę. Jednak ta skórka zawiera mnóstwo dobroci, która może zdziałać cuda, jeśli dodasz ją do swojej regularnej pielęgnacji i reżimu urody. Olejek marchewkowy może chronić zarówno skórę, jak i włosy przed działaniem słońca i zanieczyszczeń, opóźniać oznaki starzenia oraz nadawać włosom jedwabistą gładkość.
Jak zrobić olejek marchewkowy?
- Umyj skórkę z marchewek.
- Zetrzyj je na tarce lub w malakserze
- Przełóż do szklanego pojemnika i zalej olejem (ok 100 ml dowolnego oleju, może być słonecznikowy, kokosowy albo oliwa z oliwek).
- Naczynie z maceratem odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na okres 3-4 tygodni. W tym czasie należy raz dziennie potrząsać pojemnikiem.
- Olejek przecedź przez gazę i przelać do małej, ciemnej buteleczki.
Mieszanka może być przetrzymywana przez ok 6 miesięcy w lodówce.
4. Dodaj pestkę awokado do swoich koktajli
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia awokado są liczne, ale większość z nas wyrzuca najbardziej wartościową część tego pysznego owocu. Pestka (znana również jako kamień lub jądro) zawiera około 70% wartości odżywczych awokado, jednak zwykle ląduje w koszu na śmieci. Mogłoby się wydawać, że jest niejadalna, ale tak naprawdę wystarczy odpowiednio ją przygotować.
Przekrój ją na ćwiartki za pomocą ostrego noża lub innego narzędzia, a następnie zmiksuj, aż uzyskasz proszek. Musisz użyć mocnego blendera i upewnić się, że jest całkowicie zamknięty. Otrzymany proszek będzie miał intensywny smak, więc dobrze wymieszaj go z koktajlem owocowym lub cytrusowym, aby skorzystać z niesamowitej ilości składników odżywczych!
Więcej pomysłów jak wykorzystać pestkę z awokado znajdziesz tutaj: 6 pomysłów jak wykorzystać pestkę z awokado - farbowanie ubrań, biżuteria i nie tylko
5. Skórki ziemniaków jako chipsy
Skórka ziemniaka jest bogata w kwas liponowy, przeciwutleniacz, który może wspierać zdrowy poziom cukru we krwi3. Skórki ziemniaczane zawierają również 10 mg witaminy A na 100 g4, a miąższ nie. Jest także siedmiokrotnie bogatszy w wapń, 20 razy bogatszy w żelazo i dwa razy bogatszy w witaminy B3 i B6 niż miąższ w środku.
Jak wykorzystać skórkę z ziemniaka?
Przygotuj pieczone skórki ziemniaczane, smarując pozostałe skórki oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olejem kokosowym i piecząc je w piekarniku. Możesz również zachować skórki w puree ziemniaczanym (po prostu zetrzyj brud szczotką do warzyw), pieczonych ziemniakach i zapiekankach ziemniaczanych.
6. Skórki owoców cytrusowych do koktajli
Jeśli chcesz czerpać wszystkie korzyści zdrowotne z ulubionych owoców cytrusowych, musisz zacząć dodawać część, którą zwykle wyrzucasz, do koktajli i napojów. Skórka i biała część owoców cytrusowych zawierają dużo wartości odżywczych, znanych z pomarańczy i cytryn, wraz z dodatkowymi enzymami, błonnikiem i witaminą A. Skórki mogą być gorzkie, ale jeśli wymieszasz je z jagodami, innymi owocami cytrusowymi i jogurtem z syropem klonowym, nie powinno być problemu.
Ważne! Jeśli chcesz użyć skórkę z cytrusów, to upewnij się, że wybierasz owoce organiczne (BIO), bo inne zawierają dużą ilość pestycydów.
Więcej pomysłów na wykorzystanie cytryny znajdziesz tutaj: Naturalne środki czystości, czyli 10 rzeczy, które łatwo wyczyścisz cytryną
7. Wywar z resztek
Najlepszym i najbardziej kompletnym sposobem na ponowne wykorzystanie starych resztek warzywnych jest przygotowanie zdrowego, rozgrzewającego wywaru. W dawnych czasach, kiedy ludzie byli bardziej zaniepokojeni marnotrawstwem żywności niż obecnie, resztki takie jak łupiny cebuli, skórki marchwi, łodygi pieczarek, liście selera i końcówki zielonej cebuli były zawsze mieszane z ziołami i przyprawami, aby stworzyć superzdrowy wywar.
Jest to fantastyczny sposób na upewnienie się, że a) nie marnujesz żywności i b) czerpiesz korzyści ze wszystkich dobrodziejstw, jakie warzywa mają do zaoferowania. Przepis na zrobienie wywaru z resztek znajdziesz tutaj: Przepis na wegański bulion z resztek warzyw
8. Eksperymentuj z aromatyzowaniem octu
To świetny eksperyment kuchenny, który może naprawdę urozmaicić wybór przypraw! Wykorzystaj swoje skórki z pomarańczy i cytryn, nakładając je na stos w garnku i napełniając go octem. Ocet ekstrahuje olejki eteryczne ze skórek, co łagodzi jego smak i nadaje mu unikalny smak. Nie jest to tylko przydatne dla Twojej żywności - możesz też czyścić nim kuchnię. Łączy w sobie renomowaną moc czyszczącą obu składników dla pachnącego płynu, wolnego od szkodliwych chemikaliów.
9. Zrób herbatę z liści truskawek
Herbata z liści truskawek jest dostępna w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, ale równie łatwo można ją zrobić samodzielnie, jeśli masz liście pod ręką. Liście truskawek okazały się jeszcze skuteczniejsze niż zioła takie jak rumianek i dzika róża w walce z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami w organizmie, a picie ich w herbacie może również pomóc uspokoić rozstrój żołądka. Wszystko, co musisz zrobić, aby zrobić herbatę, to:
- Włożyć 1 szklankę liści truskawek do dzbanka i zalać wrzątkiem. Pozwolić liściom nasiąknąć.
- Wlać mieszankę, przecedzić liście (można je także zostawić).
- Dodać naturalne słodziki, takie jak stewia.
Więcej pomysłów na wykorzystanie cytryny znajdziesz tutaj: Czy można jeść truskawki z szypułkami oraz jak jeszcze je możesz wykorzystać?
10. Rdzeń ananasa
Bromelaina, naturalny enzym znajdujący się w rdzeniu ananasa, ma szeroki zakres korzyści zdrowotnych — od pomagania w zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia po wspieranie układu odpornościowego.
Jak go zjeść: Zachowaj rdzeń i zjedz go jak zwykle lub wyciśnij sok.
11. Natki z buraków, marchewki i innych warzyw
Często wyrzucane liście i natki buraków są bogate w azotany, które przekształcają się w tlenek azotu – związek, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zwiększa dotlenienie i przepływ krwi w organizmie. Słodkie, ziemiste liście są również doskonałym źródłem witaminy A, wapnia, witamin z grupy B i chlorofilu.
Jak je jeść: dodaj resztki do curry lub zupy lub wrzuć je do soku. Możesz również przygotować pyszne pesto z natki marchewki.
Podsumowanie
Osoby, które próbują zmniejszyć ilość marnowanej żywności oraz poprawić jakość swojej diety, powinny wziąć pod uwagę te 11 pomysłów na wykorzystanie tzw. "odpadków" z owoców i warzyw. W rzeczywistości, wiele z tych części, które często wyrzucamy, może być niezwykle zdrowe. Wypróbuj te pomysły w swojej kuchni i ciesz się smacznymi i zdrowymi potrawami, jednocześnie zmniejszając ilość marnowanej żywności.
Przy okazji przypominamy, że za każdy kupiony zestaw siatek na warzywa i owoce z logo Panda Wanda przekazujemy 1zł dla Banków Żywności. 1zł to koszt koszt przekazania 8 kg żywności, a 8 kg to AŻ 16 POSIŁKÓW.
Interesuje Cię jak można wykorzystać resztki i mniej marnować? Przeczytaj nasze inne artykuły:
- Jak przechowywać świeże truskawki?
- Jak nie marnować jedzenia, czyli 11 produktów, które łatwo zamrozisz w kostkach
- Gotowanie bez marnowania, czyli 10 warzyw, które wyhodujesz z resztek
Zastanawiasz się kim jest Panda Wanda, jakie rodzaje produktów oferujemy i dlaczego warto robić zakupy w naszym sklepie? Dowiedz się więcej o nas tutaj, a więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj.